Реклама / Ads
1| 3018 |21.12.2022 НОВИНИ

ГЕРБ, ДПС и БСП отказаха да чуят избирателната комисия за проблеми с машинното гласуване

.
В парламента
Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха предложението на ”Продължаваме промяната” утре да бъде изслушан председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) дали наложените от трите партии промени в Изборния кодекс в крайна сметка не правят машинното гласуване невъзможно.
 

Депутатът от "Продължаваме промяната" Калина Константинова е формулирала въпроса така: "Дали ЦИК има готовност да произведе избори с настоящите технически устройства, наличните принтери и нов вид хартия, отговаряща на новите изисквания, включително необходимостта от перфорации за прегъване и откъсване".


Повод за въпроса са приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП промени, че вотът от машинното гласуване вече няма да се отчита според данните и протоколите от устройствата, а от хартиените разписки, които отново ще бъдат броени ръчно. Това е поводът политици често да казват, че всъщност вече има два вида хартиено гласуване, а машините са превърнати в обикновени принтери. Формално ГЕРБ, ДПС и БСП наричат разписките от машините машинни бюлетини, защото гласуваха, че хартията вече трябва да е по-дебела, да е има специални защити (каквито имат и бюлетините, отпечатвани от Българската народна банка), да се прегъва и подпечатва.


Константинова посочи, че са правени опити да се вземе становище от ЦИК по гласуваните от ГЕРБ, ДПС и БСП промени, но избирателната комисия е решила да не изпраща такова. Причината е, че там решенията се взимат с мнозинство от две трети от членовете (общо 15), а представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП не позволяват това. Депутатът от "Продължаваме промяната" припомни обаче, че в становище на БНБ по темата пише, че "подобна защитена хартия може да бъде осигурена в рамките на до осем месеца". Още по темата четете тук


"Създава изключително притеснение, че на следващи избори, ако са предсрочни и скорошни, ще се озовем на избори с хартиена бюлетина", заключи Калина Константинова.
Очевидно ЦИК се крие и не желае да отговори на въпроси как ще обезпечи изборите

Миналата седмица парламентарната правна комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП очаквано отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Последните стъпки към прекрояването на изборните промени депутатите ще направят в последния си работен ден преди празниците - в петък (23 декември).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2996 |09.12.2022 ПП и ”Възраждане” отказаха среща с проф. Габровски и ГЕРБ чрез писма . 2| 2988 |07.12.2022 Атанас Атанасов: ДБ ще се срещне с ГЕРБ, но ще им откажем . 3| 3286 |06.12.2022 Грети Стефанова, ДБ: Ако мислят, че Габровски може да е центрофуга за ГЕРБ, ние няма да сме част от това . 9| 3334 |04.12.2022 Никола Минчев, ПП: Ще гласуваме против правителство на ГЕРБ, независимо дали е от експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads