Реклама / Ads
9| 4333 |16.11.2022 НОВИНИ

Комисията по правни въпроси връща хартиената бюлетина, машините ще са само принтери

.
Източник: Снимката е илюстративна
Комисията по правни въпроси, която разглежда поправките в Изборния кодекс, взе решение за хартиената бюлетина. Без изненада мнозинството одобри предложението на БСП за връщането на хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, съобщи ”Дневник”.
 

За гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" ГЕРБ, БСП и ДПС, а против бяха 11-те депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".


Предложението на ДПС за пълна отмяна на гласуването със сегашните машини беше подкрепено само от представителите на движението, 16 депутати гласуваха "въздържал се", а двама от "Продължаваме промяната" гласуваха "против".

 

Предложението на "Продължаваме промяната" за отделни секции, в които да се гласува или на машина или с хартия също не събра нужната подкрепа.


Това означава, че в секциите с над 300 избиратели гражданите ще могат да избират как точно да упражнят правото си на вот - дали с устройство за машинно гласуване или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се проведоха изборите на 4 април миналата година като задължението на изборните комисии да събират ръчно резултата от хартиените бюлетини и машинните разписки доведе до множество грешки в протоколите.

 

След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 г., както и октомври т.г. се проведоха изцяло с машинен вот. Единствено в секциите с под 300 избиратели, в болниците, затворите, на плавателни съдове, при хората с трайни увреждания и изолираните заради COVID-19, можеше да се гласува с хартиена бюлетина.


С приетото по-рано предложение (направено от ГЕРБ) на практика комисията превърна машините в обикновени принтери. Депутатите решиха секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, сега ще се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.


Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова ("Демократична България") изрази мнение, че по този начин машинният вот се обезсмисля, защото превръща машините в отпечатващи устройства. "Ще имаме хартиени бюлетини отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Накрая все ще броим хартиени бюлетини", добави и Милен Матеев от "Продължаваме промяната", а Александър Николов от "Български възход" посочи, че предложението на ДПС поне решавало проблема с недействителните бюлетини, а сега не само че не се решават допълнителни въпроси, а се създават нови проблеми.


В подкрепа на тезата на Йорданова и Метеев коалиция "хартиена бюлетина" отмени обобщаването на резултатите и изпращането им в електронен вид от машинното гласуване на Централната избирателна комисия след приключване на гласуването, както и секретността на прехвърляната информация чрез криптиране на данните и защита на комуникационните връзки.


След настояване от страна на Александър Иванов от "Български възход" да разбере каква е същността на промените, предложени от ГЕРБ, председателят на комисията Радомир Чолаков потвърди, че машината се превръща в "принтер, който елиминира невалидните бюлетини".


В същото време на фона на един от мотивите на ГЕРБ, ДПС и БСП за връщането на хартиената бюлетина, а именно страхът на част от избирателите да боравят с устройствата за машинно гласуване, трите формации не подкрепиха предложението на "Демократична България" за създаването на обучително звено, което съвместно с представители на областните и общинските администрации да провежда целогодишно обучения на граждани за работа със специализираните устройства.

 

Освен окончателното връщане на хартиената бюлетина правната комисия прие предложението на ГЕРБ да има видеонаблюдение след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, но то няма да се записва на електронен носител. В мотивите си от партията на Бойко Борисов посочват, че няма техническа възможност да се пазят данните. И досега опцията за видеонаблюдение от преброяването на гласовете присъстваше в Изборния кодекс с уточнението, че техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че при евентуален съдебен процес за оспорване на резултатите от изборите в съдилищата ще се прави проверка само на база на бюлетините, а от "Продължаваме промяната" възразиха, че и записите могат да се използват като доказателство.


Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но този път от ГЕРБ също бяха направили свое предложение с една малка, но съществена корекция - от него бяха премахнати думите "електронно гласуване".


Електронно гласуване до момента все още не е било организирано, а в Изборния кодекс стояха текстовете, че до 31 март 2020 г. Централната избирателна комисия трябва да приема пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване. Тъй като такава все още липсва, това послужи като аргумента на по-голямата част от депутатите да приемат предложението на ГЕРБ и с това на практика зачеркнаха възможността за електронно гласуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 36311 |12.11.2022 ”Обективната” обществена телевизия: Любенов се извини на Добрев от ГЕРБ. ”Не искал” да му зададе някои въпроси . 2| 3308 |12.11.2022 Комисията по помилване ще разглежда случая “Иванчева” . 10| 11136 |09.11.2022 Кирил Петков: Енергийният министър лъже, провокира Еврокомисията . 2| 2845 |02.11.2022 Комисията по отбрана одобри придобиването на още осем самолета F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads