Реклама / Ads
8| 3752 |06.02.2021 НОВИНИ

ЦИК с два варианта: Гласуваме или с машина, или с бюлетина

.
Източник: БГНЕС
Условия и ред за машинното гласуване са приели от Централната избирателна комисия заради предстоящия вот на 4 април. Избирател, решил да гласува с бюлетина за машинно гласуване, няма да може да гласува с хартиена такава. Условията и реда са публикувани на сайта на ЦИК.
 

Машинно гласуване ще има във всички избирателни секции с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели при гласуване с подвижна избирателна кутия, секции в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната. 

 

За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. В секциите,  в които се произвежда машинно гласуване, избирателят, по свой избор, може да гласува или с хартиена бюлетина, или с бюлетина за машинно гласуване. Бюлетината се проектира по същия начин, както хартиената бюлетина, а ЦИК утвърждава нейния образец. 

 

След произвеждане на гласуването се отпечатлва от системата контролна разписка, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своят вот чрез повторно машинно гласуване. Резултатите от това гласуване по партии и коалиции кандидати не се обявяват до края на изборния ден и не се отчитат отделно от резултатите от гласуването с хартиени бюлетини в секцията.

 

Данните от гласуване с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират. СИК прибавя поотделно данните от машинното гласуване към данните от гласуването с хартиени бюлетини и се съставя секционен протокол. 

 

ЦИК прие решение и за условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната. Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на ЕС, не може да надвишава 35 секции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5611 |16.09.2020 На фона на протест депутатите решиха: С машини и бюлетини гласуваме на идните избори . 2| 4157 |01.11.2019 В неделя гласуваме за кмет в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации . 2| 4014 |02.10.2019 Шефът на СЕМ: Другата седмица гласуваме за прекратяване мандата на ген. директор на БНР . 0| 3998 |10.05.2019 Проверяваме къде гласуваме по интернет, със SMS или по телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads