Реклама / Ads
4| 3488 |02.12.2022 НОВИНИ

Окончателно! Приеха измененията в Изборния кодекс

.
Депутатите приеха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това се случи, след като народните представители гласуваха и заключителния текст на Законопроекта.
 

БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС подкрепиха Законопроекта. Депутатите от "Български възход" се въздържаха, а "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане" гласуваха против. Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс бе приет със 114 гласа "За“ гласа, 72-ма са "против" 72-ма, а 3-ма се "въздържаха".

 

Приемането на на Изборния кодекс е факт след три удължения заседания, първите две от които завършиха след полунощ. По време на заседанията имаше много спорове, напрежение в залата, както и повишаване на тон. 

 

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България"(ДБ) организираха на 1-ви декември протести пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. От своя страна ГЕРБ-СДС ги обвиниха в спекулации. 

 

На среднощното заседание в четвъртък в полунощ прозвуча и националният химн. След множество спорове депутатите стигнаха до решението да може да се гласува по избор - с хартиена бюлетина или машина.  "Тъмните стаички" отиват в миналото, тъй като вече ще се гласува зад паравани.

 

Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията. Напраткика машините за гласуване се превръщат в принтери на разписки, тъй като няма да се зачита паметта им.

 

Членовете на секционните комисии ще получават заплащане, което ще е поне  една четвърт от минималната работна заплата. Не бе прието предложение на ДПС мандатите да се определят на база ГРАО, а на база последното преброяване на НСИ.

 

Депутатите запазиха записа на район "Чужбина", но без яснота за броя на мандатите как ще се определят. Заявленията за разкриване на секция в чужбина остават 40. Предложението е на ГЕРБ-СДС, което ще се прилага от 1-ви януари 2025 година: "Ако не въведем отлагателен текст, районът влиза в сила веднага и при предсрочни избори няма да може да бъде изработена методиката", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Въвежда се видеонаблюдение на изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2959 |29.11.2022 Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за догодина . 9| 3063 |04.11.2022 На първо четене в НС: Приеха връщане на хартиената бюлетина . 15| 3069 |03.11.2022 Депутатите приеха България да изпрати военна помощ за Украйна . 4| 2744 |25.10.2022 ГЕРБ приеха поканата на Радев. Отиват на “Дондуков 2” в широк състав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads