Реклама / Ads
1| 6928 |05.06.2015 НОВИНИ

Дете пропадна между перона и метровлака

.
Източник: архив
4-годишно дете е пропаднало между перона и влака на една от станциите в столичното метро. Ръководството на подземната железница предприема спешни мерки заради инцидента, който оказва се не е единствен. От Метрополитена са се ангажирали да изградят специална лайсна, която да намали процепа между перона и мотрисата. Инцидентът е станал преди две седмици, когато виковете на една майка заглушават дори тътена на мотрисата, съобщи БНТ.
 
Влакът е спрял и Катя се качва заедно с двете си деца. Момченцето е в детска количка, а по-голямото момиченце се държи за нея, когато изведнъж изчезва от погледа на майка си.

"Стъпвайки на мотрисата, мисля, че се е подхлъзнала или нещо такова, защото кракът й попада навътре и аз докато качвам количката щрак, щрак – тя постепенно падна цялата в разстоянието между перона и мотрисата", разказва Екатерина Пенева – майка на Ева.

На помощ се притичат пътници. Виковете им подават сигнал на машиниста да не тръгва. Катя избутва количката с малкия си син във вагона и тръгва да спасява дъщеря си. "Детето за щастие беше адекватно, успя да стане. Наведох се, подадох ръце и я изтеглих от дупката. Благодаря се на Бога, отървахме се само с синини и уплаха", допълва жената.

Съпругът на Катя е архитект и в последствие отива на мястото на инцидента. Първоначално не може да повярва как дете може да падне в процеп, който възрастен преодолява само с една крачка.

"Самата спирка е проектирана в завой, в радиус и реално това, което дава възможност, е влакът да се приближи до голяма степен на средната врата, а първа и последна врата остават по-отдалечени", казва Александър Пенев.

От Метрополитен обясняват, че спирката е изпълнена съгласно всички технически изисквания. Но са готови да внесат корекции, за да няма подобни инциденти с други деца.

"След направения анализ се взе решение скоростта на влака да се намали и влакът да влиза с по-ниска скорост и при направените изчисления съвсем спокойно може с 40 мм целият перон да бъде удължен със специален винкел, така че да се обере всеки един милиметър, за да може това да се предотврати до колкото е възможно в бъдеще", обещава Иво Димитров – началник служба.

На една от метростанциите вече е поставена такава ограничителна лайсна от 40 мм от подсилен винкел. Причината отново е падане на дете.

Въпросният инцидент е доста по-стар, случва се преди 4 години. Също има щастлива развръзка заради бързата реакция този път на паникьосан баща. Сега от ръководството на метрото призовават родителите за повишено внимание при качване и слизане. А родителите молят за предупредителни табели на спирките, които се намират в завой.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4292 |05.06.2015 Мъж и жена загинаха при катастрофа, детето им бере душа . 0| 4265 |04.06.2015 Пребитото дете от Варна е на командно дишане . 6| 4729 |01.06.2015 Празнуваме Международния ден на детето! Честито . 2| 5840 |28.05.2015 Кристиан Таков: Опозицията се държи като разсърдено дете, което тропа с краче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads