Реклама / Ads
17| 3470 |29.03.2023 НОВИНИ

Дете в шести клас прати баща си в затвора заради антивоенна рисунка в Русия

.
Дете в шести клас прати неволно в затвора собствения си баща заради антивоенна рисунка в Русия. Алексей Москалев е осъден на две години за “дискредитиране на армията”. Дъщеря му Маша е изпратена в приют.
 

Алексей Москальов живее в Тулска област и е обвинен за "дискредитиране на руската армия", малко след като дъщеря му Маша, ученичка в шести клас, нарисува антивоенна рисунка в училище. Историята на семейство Москальови беше разказана от публикациите Spektr и OVD-Info, а освен това се намира и на сайта на "Медуза". 


54-годишният Москальов се занимава с отглеждане на декоративни птици, дъщеря му учи в местното училище номер 9. Алексей отглежда Маша сам. Майка живее в друг град. 


Рисунката е била сътворена през април миналата година в час по рисуване. Задачата била класа да нарисува рисунки в подкрепа на руските войски в Украйна. Момичето рисува руското и украинското знаме с надпис "Не на войната“ на руски и "Слава на Украйна“ на украински. На картината се виждат жена и дете, върху които падат руски ракети. 


Според разказа на бащата след това учителят отишъл при директора, а той викнал полицията. На място органите на реда веднага започнали да разпитват децата за имената им, а малката Маша излъгала за фамилията си и се прибрала вкъщи. 


"Тате, полицията почти ме хвана, нарисувах картина.“ Дъщеря ми беше уплашена, обещах, че на следващия ден ще дойда на училище и ще я чакам до края на уроците", разказва Алексей.


На следващия ден полицията причакала Алексей, а заедно с униформените били и служители на Службата по настойничеството. Шестокласничката била отведена с баща си при началника на градската полиция.


 На този ден срещу Алексей е съставен протокол за "дискредитиране“ на руската армия за публикации и коментари в социалните мрежи. БАщата получава и глоба от 32 хил. рубли. НА следващия ден Алексей получава обаждане от служители на ФСБ, които заявяват, че са взели дъщеря и са го извикали в учебното заведение. 


"Облякох се и отлетях там. Посрещнаха ме от ФСБ. Попитах: "Къде е дъщеря ми?" Отговориха, че е в съседния кабинет, говорят с нея. В продължение на три часа и половина ми казаха, че отглеждам дете неправилно: казаха, че ще ми я отнемат и ще ме вкарат в затвора “, спомня си Алексей.


В навечерието на Нова година Алексей получава обаждане, а пред дома му са спрели три полицейски коли и кола на Спешна помощ и пожарната. Сред мъжете пред дома му има и българин, разказва Алексей. 


По думите му силите за сигурност са хвърляли вещи от шкафовете на пода, събаряли картини от стените, преобръщали мебелите. Взели са 125 хил. рубли - всички спестявания на семейството. Момичето е отведено в сиропиталище, а баща й - от ФСБ за разпит.


В началото на тази година срещу него е заведено дело за дискредитиране на руските военни. От началото не месеца Москальов е под домашен арест.

Вчера съдът в Ефремов осъди Москальов на 2 години затвор. Присъдата ще бъде обжалвана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2978 |27.03.2023 Продължават разпитите на свидетели и вещи лица по делото ”Семерджиев” . 1| 3210 |23.03.2023 Масовото сбиване в Казанлък е заради бой на дете . 0| 3106 |16.03.2023 Детелина Ачева е новият зам.-областен управител на Русе . 0| 4377 |16.03.2023 Фолк певица скочи от шестия етаж на блок в Пловдив, починала е на място

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads