Реклама / Ads
3| 3220 |04.08.2023 НОВИНИ

Диана Дамянова: Лошо! Парламентът ни трябва да преосмисли решението за "Мини Марица изток"

.
Диана Дамянова
Обезпокоена съм от това съобщение, което премиерът Денков артикулира, че българският парламент ще трябва да преосмисли решението си по отношение на ”Мини Марица изток” и цялата промяна с енергетиката, защото ЕС не можели да постигнат споразумение. Това е много лошо”, коментира пред БНР пиар специалистът Диана Дамянова.
 

"От една страна виждам неща, които те повтарят и са прави, че служебното правителство не е направило, от друга страна - упрек, че служебното правителство не е задвижило ПВУ изведнъж се превръща в опит кабинетът да каже на парламента, че трябва да си промени решението, защото на ЕС не му харесва. Всичко това създава у мен усещането за лека непоследователност", посочи тя.

 

Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни икономически и политически ангажименти, защото зад тях не стои парламент, изказа мнение тя.

 

"Служебното правителство е сключвало някакви договори, които са над рамките на неговите правомощия и то вероятно по някакъв начин сега налага новото правителство да взима други мерки. Личи си една нервност и напрежение в тези, които дадоха вчерашната пресконференция. Това идва по 2 линии - едната линия е наистина някакви действия на служебното правителство, които не са били в унисон със замислите на това правителство, другата част обаче идва от ангажименти, които самите политици от настоящото правителство са поели, а сега дават силен назад.


Според нея се търсят аргументи в подкрепа на промяна в Конституцията за премахване на статута на служебното правителство. Тя смята, че такива аргументи съществуват, не защото обаче служебните правителства работят зле.


"Българската Конституция не е замислила, че ще има толкова дълго време възможност, дадена в нея, да управляват служебни кабинети без парламент. Когато един сужебен кабинет, който няма мандат за дълго управление и зад който не стои политическа програма, подпише 13-годишен договор, това винаги предизвиква съмнения.  Има проблем с настоящата политическа реалност. Трябва да се направи такава промяна на Конституцията, която да даде възможност служебните правителства да бъдат контролирани от НС", обясни Дамянова.

 

По думите й Конституцията не е предвидила ограничения в действията на служебните правителства, които следва да има.


Според нея е непристойно да представяш промени в Конституцията през промяна на националния празник.


Трябва да се направят политически компромиси така щото България да има законно избрано от НС правителство и забелязвам усилия в кабинета Денков - Габриел те да реализират програмата, коментира Дамянова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2733 |03.08.2023 Диана Ковачева: Промените в НК са нужни, за да може случаи на унижение на жени да бъдат наказвани . 21| 2724 |29.07.2023 „Медиана“: Без промяна на конфигурацията в НС, ако изборите бяха днес . 1| 2411 |21.07.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от НПЗ „Дианабад“ . 4| 2742 |18.06.2023 Диана Ковачева настоя за спешни помощи за пострадалите от наводненията в Западна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads