Реклама / Ads
9| 2982 |08.03.2023 НОВИНИ

Диана Тонова: Докладът за премахването на Паметника на Съветската армия е с фактологична неточност и правно неаргументиран

.
Диана Тонова
Докладът за премахването на Паметника на Съветската армия е с фактологична неточност и правно неаргументиран. Това заяви общинският съветник от БСП Диана Тонова по време на заседанието на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика на СОС.
 

„Няма да се спирам на псевдо-идеологическите мотиви на хора с амбицията за представителност, за които са гласували около 5-6% от гражданите на София, още по-малко на хора, които приветстваха построяването на паметник на летците, бомбардирали София през Втората световна война“, заяви Тонова, която е юрист.

 

Тя последователно обори аргументите на вносителите на доклада, като започна от твърдението, че това не е паметник.

 

Общинският съветник от БСП цитира писмо от 14 юни 2018 г. на Националния институт за недвижимо културно наследство, в което пише, че съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство този паметник притежава статут на групова недвижима културна ценност, който попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата.

 

Диана Тонова припомни, че в писмо на областния управител на София град от октомври 2021 година е изложено твърдението, че паметникът е недвижим имот, съгласно Закона за собствеността, тъй като е налице трайно закрепване към земята в нарочно помощно помещение под паметника, което е видно и от изготвената конструктивна експертиза.

А относно санирането или укрепването на Паметника, Тонова посочи, че това е било въпрос на уточняване с МРРБ. „Вие също участвахте 7 месеца в управлението и можехте да направите този ремонт, ако искахте. Само, че вие не целите това“, обърна се тя съм съветниците от Демократична България.

 

Относно правните основания на доклада юристката посочи, че демонтирането на паметника няма нищо общо с исканата промяна на устройствения план.

„Има становище на Агенцията по кадастър, в което се казва, че паметниците не са обекти по Закона за кадастъра и те не се нанасят в него. Тоест няма елемент, който да се променя. Предполагам, че никой не желае сменя предназначението на този парк“, аргументира се Диана Тонова.

 

Тя припомни, че Паметникът на Съветската армия е създаден от колектив от архитекти, чийто имена са достатъчно впечатляващи. В тази връзка Тонова постави въпроса дали някой от вносителите е потърсил мнението на тези творци, защото съгласно Закона за авторските права от 1951 г. авторите на произведения, създадени при изпълнение на служебни задачи, имат авторското право върху тези произведения на общо основание.

„Някой направи ли си труда да провери как са защитени правата на носителите на авторски права от една страна и от втора страна - какви ще бъдат санкциите за СО или за областната управа в случай, че тези авторски права са нарушени“, попита Тонова.

Относно решението на СОС от 1993 г., общинският съветник изтъкна, че и тогава, и сега Столичният общински съвет не е компетентен да вземе такова решение. „Аз адмирирам администрацията, която не изпълнява едно незаконосъобразно решение“, категорична бе Тонова.

 

В заключение Диана Тонова каза, че този доклад се позовава изцяло на незаконосъобразни действия с несъотносими правни мотиви.

 

„От проведената дискусия на всички ни стана ясно, че паметникът е държавна собственост и ние не сме компетентни да вземем такова решение. Ние от БСП ще вземем участие в това гласуване, но както казах, то е безпредметно“, заяви общинският съветник от БСП Михаил Ставрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4060 |07.03.2023 Диана Дамянова: Предизборната кампания не впечатлява никого, големият играч от пропагандно-рекламен тип е Радев . 10| 5236 |25.02.2023 ”Медиана”: Шест формации са над бариерата от 4% за влизане в НС . 1| 3293 |09.02.2023 Съветници и експерт от БСП в СОС: Докладът по програма ”Модернизация на образователната среда” не е направен коректно . 2| 3126 |05.02.2023 Пътният експерт Диана Русинова: Не изпреварвайте снегорините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads