Реклама / Ads
33| 5192 |17.12.2012 НОВИНИ

С. Дянков: Често ми искат оставката, претръпнах

.
Симеон Дянков
Такава щяла да е съдбата на всеки един финансов министър, тъй като проблемите в здравеопазването идвали от нереформирания сектор. Трябвало да се направи много по-амбициозна реформа.
 

Българският лекарски съюз често ми иска оставката; от началото на мандата може би едно 20 пъти, така че аз отдавна съм претръпнал. Това каза в Русе финансовият министър Симеон Дянков, съобщи БГНЕС.
 

Според Дянков такава ще бъде съдбата на всеки един финансов министър, тъй като проблемите в здравеопазването идват от нереформирания сектор. По думите му, трябва да се направи много по-амбициозна реформа и то не само от страна на финансовото министерство. "Стига се до етапа, в който се казва - финансите са виновни, защото не ни дават пари, а ние сме дали над 3 млрд. повече за целия си мандат пари спрямо предишното правителство. Ако някой може да ми каже тези 3 млрд. кого са направили по-щастлив от пациентите, няма такъв човек", заяви Симеон Дянков.
 

В същото време той похвали Агенция "Митници" за хода на административната реформа и преминаването към електронно правителство. Финансистът сподели, че лично той не е очаквал, че това ще бъде агенцията, където нещата ще се движат толкова бързо. "На три етапа направихме електронни услуги в митницата и от 1 януари всички формуляри, които пишат бизнесите и за внос, и за износ, ще бъдат само електронни. Така, че митниците всъщност са пример за една администрация, която, без да залага на европейски средства, със собствени средства го направи", обясни Дянков. По програма "Административен капацитет" са готови още два големи проекта на стойност около 37 млн. лева за голяма част от другите администрации. Те вече са минали на процедури, така че до май следващата година би трябвало да станат факт.
 

По отношение на стачката във ВМЗ-Сопот, Дянков коментира, че проблемът идва от собствеността на дружеството. "Винаги съм казвал, че е по-добре всички производства да са в частни ръце, а не в ръцете на държавата, защото винаги като има държавно дружество е имало много повече проблеми. Там, където държавата няма някакъв основен интерес, а едва ли производството на оръжия е основен интерес на държавата, трябва да влиза в частни ръце. Така че за мен колкото по-бързо тези останали дружества влязат в ръцете на хора, които наистина ги управляват като тяхна собственост, толкова по-добре", заяви министърът. Той припомни, че от началото на годината два пъти държавата е помагала на ВМЗ-Сопот. Най-напред четири месеца фирмата е била освободена от начисляване на ДДС от страна на МФ, а през лятото министър Делян Добрев е организирал заем от 5 млн. лева.
 

В Русе Симеон Дянков разгледа новоизграждащия се паркинг в центъра на града и откри приюта за бездомни, който се прави съвместно от общината и католическата организация "Каритас". Приютът е първият в страната, който правят католиците, и ще дава подслон на 75 души без покрив над главата си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5497 |17.12.2012 Учени пак искат ревизия на Фонд "Научни изследвания" . 8| 6515 |11.12.2012 Каракачанов: В Скопие не искат ЕС, искат да си крадат . 33| 5358 |05.12.2012 Дянков: Аз не съм популист и никога няма да бъда! . 92| 5516 |05.12.2012 Сините искат оставката на Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads