Вторник, 21 Ноември 2017, 08:23
Frognews
2| 4021 |05.09.2017

Димитър Карагегов пред Фрог: Губим милиони заради политиката си срещу индустриалния канабис

.
Легализира ли се отглеждането на канабис в България, каквато информация се появи след публикуването на наредба от земеделското министерство, касаеща индустриалния канабис?

Потърсихме мнението на програмния директор на Българско либертарианско общество Димитър Карагегов по казуса.

 

„Индустриалният коноп е земеделска култура, която е призната от ЕС. Тя се отглежда за безброй неща, като основното й приложение е диетичен продукт. Разликата между него и това, което наричаме марихуана, е че индустриалният коноп генетично е култивиран така, че той да не може да развие тетрахидроканабинолът – психоактивното вещество“, обясни Карагегов. По думите му индустриалният коноп се използва още за конопени въжета, дрехи от коноп, чували от коноп и други приложения.

 

„Отглеждането на индустриален коноп е включено в българското законодателство от 2013 г., като днешната наредба е пореден опит за внасяне на регламент, който не е много читав. Например се изисква производителят да прибере реколтата си 10 дни след цъфтежа на растението, което, ако имаш стотици декари, не е възможно. Или пък сам, на свои разноски, да изпратиш проби за изследване в лаборатория в Австрия, тъй като в България не съществува такава“, разказа още Карагегов. Той поясни, че в България има лицензионен режим и всеки, който иска да отглежда културата, трябва да получи лиценз от министерството на земеделието.

 

Къде всъщност е проблемът? Оказва се, че страната ни е позволила отглеждането на индустриален канабис, но само с две приложения – за получаване на семка и влакно (целулоза). Така най-доходоносните бизнеси от индустриалният канабис са забранени от законодателството ни.

 

„В момента най-доходоносно е да се извлича канабидиол, който не е психоактивен, но има лечебни свойства. Извличането му е разрешено в останалите европейски страни, но е забранено по абсурден начин в българското законодателство. В него е записано, че всеки лицензиран може да отглежда индустриален канабис за семка и влакно, като всичко друго, което остане от него, е наркотик и ти си длъжен да го унищожиш. В законодателството в други европейски държави е записано, че остатъкът от растението е отпадък и властите не се занимават с него“, поясни Карагегов.

 

Според него абсурдът идва оттам, че канабидиолът е легален в България и можеш да внесеш от него в страната. Но не можеш да го произведеш.

 

„Всеки, който иска да прави бизнес с това растение у нас, е спрян. Имаме фрапантен пример – най-големият производител на индустриален коноп у нас ще отглежда растението в България, ще го изнася в Румъния, където ще извлича канабидиола и ще го връща отново в България. В момента той отваря завод с пет милиона евро инвестиция в Букурещ, а не в София“, обясни Карагегов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Андрей Райчев: Караянчева е драка, не е подходяща за шеф на НС 0| 315 |21.11.2017 . 84 миньори отиват на съд заради стачка 0| 523 |21.11.2017 . Протест заради убит на зебра ученик в Бургаско 0| 642 |21.11.2017 . Председателят на ЕП идва у нас 0| 701 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах