Реклама / Ads
1| 1944 |28.09.2024 НОВИНИ

Димитър Къцарков: Партията шах между Израел и Иран ще продължи, но Иран загубиха своята царица

.
"Израел за пореден път демонстрира как трябва да се подхожда с терористи. А именно, бързо, точно и безмилостно да бъдат ликвидирани. Въпреки това още е рано за празненства".
 

Димитър Къцарков, международен анализатор и специалист по Близкия изток, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

С един приятел от Израел днес достигнахме до заключението, че макар Биби (премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, бел. ред.) да е безобразно корумпиран и политически компрометиран, "he gets the job done"!







Израел за пореден път демонстрира как трябва да се подхожда с терористи. А именно, бързо, точно и безмилостно да бъдат ликвидирани.

 

Въпреки това още е рано за празненства. Хизбулла все още има значителен брой наземни сили и артилерия, Хамас, макар и почти победена, все още държи 101 заложници, хутите също може да се намесят, а "старите прокси шушумиги", като Ияд Аллауи в Ирак могат да бъдат активирани във всеки един момент.


Но както във всички израелски медии пише днес:


С убийството на Хасан Насрала, Израел отряза "Главата на змията" ("ראש הנחש", чете се и се произнася "Рош а-нехеш").


Както преди два дни писах, очаквам Иран да внимават при евентуален отговор. Още преди години с един близък мой приятел и преподавател, говорихме, че след смъртта на Касем Сюлеймани, Иран понесоха огромен стратегически удар и разбраха, че не могат да издържат, като той направи тогава и сега сравнение с края на Студената война, кагато СССР клекна пред програмата "Звездни войни" на Рейгън.


Сега е същото, като единствената разлика е, че президентът на Иран - Пазешкиан, е изпратен сега в САЩ, за да проучи условията за рестартиране на някаква ядрена сделка. Тоест Иран нямат интерес да разширяват конфликта.







Но заключенията ми какви са: Иран изпуснаха своя силен момент, прокситата са силно обезвредени, а стратегическата война в Близкия Изток минава в нова фаза, в която Израел и сунитските държави ще са в по-силна позиция. Ако трябва да перифразирам: партията шах между Израел и Иран ще продължи, но Иран загубиха своята царица.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2158 |28.09.2024 Тричасов побой и изваден яйчник: Два екипа на МВР не видяха причина да задържат побойника, сега уволняват шефа на районното . 1| 1984 |28.09.2024 Бум на заразните болести с идването на есента. Може ли да се предпазим? . 2| 2107 |28.09.2024 Моторист загина в катастрофа между Кричим и Девин . 5| 2148 |28.09.2024 Почти година от 7 октомври, когато Хамас нападна Израел. Кои висши лидери на Хизбула бяха убити в този период?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads