Реклама / Ads
4| 7041 |29.05.2020 НОВИНИ

Димитър Марков: Гешев ще трябва да даде оценка за Цацаров

.
Димитър Марков Източник: Центъра за изследване на демокрацията
Въпреки шумните акции прокуратурата не може да убеди обществото, че си върши работата. Прокуратурата в един момент ще трябва да отговори на въпроса какво и защо не се е случвало години наред по време на мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, а настоящият главен прокурор ще трябва да даде оценка за неговия предшественик.
 

Това каза в интервю за БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.     

 

„Колкото по-активна и в общественото пространство става прокуратурата, колкото повече шумни случаи влизат във фокуса на общественото внимание, толкова повече в обществото ще назряват въпросите защо тези случаи, които очевидно не датират от тази година, са били извън радара на прокуратурата при мандата на нейния предходен ръководител. Това е нещо, на което г-н Гешев в един момент ще трябва да намери адекватен отговор. Прокуратурата в момента работи по неща, по които г-н Цацаров в неговия мандат би трябвало да е знаел, би трябвало да е видял и би трябвало да е направил – поне част от нещата, които новият ръководител прави.", коментира още Марков.

 

Според Марков, когато назрее моментът Гешев да даде оценка на Цацаров, ще стане ясно „до каква степен двамата са взаимно подкрепящи се“.

 

Димитър Марков очерта проблем, датиращ от мандата на Сотир Цацаров, който по думите му стои в основата на общественото доверие в прокуратурата. Въпреки шумните акции и знакови фигури, които финишират в арестите, прокуратурата не може да убеди обществото, че си върши работата, смята Марков.

 

„Докато не се натрупа критична маса от осъдителни присъди спрямо тези лица, всичко остава в сферата на догадките, че става въпрос за една, леко като саморазправа, за нещо, което е на ръба на закона. Цялата репресия се съсредоточава в един период от време, в който лицето не е осъдено.“

 

Марков определи като пресилени обществените очаквания за сериозни последици от „Апартаментгейт“. Според него те са били създадени от шума около случая и са били разпалвани през медиите, вместо държавата да приложи санкции през механизмите, с които разполага. По думите му нарушенията са били преекспонирани и трудно би се стигнало до сериозни наказателно-правни последици, свързани с тези сделки.

 

Много по-голям и видим е проблемът, че никаква политическа отговорност не се пое от въвлечените лица, коментира Димитър Марков. Като изключение той посочи Цецка Цачева, но при Цветан Цветанов и Пламен Георгиев имотните казуси не са се отразили върху политическата им кариера. „И очакваме просто нещата да заглъхнат и да забравим за това неприятно петно от тяхното минало.“

 

Относно акцията срещу заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, Димитър Марков посочи, че докато не видим санкция на съда, не можем да твърдим, че "тези акции са основателни и целта е действително прилагането на цялата тежест на закона, а не неща, които остават скрити за обществото, един олигарх бива удрян, друг олигарх не бива удрян или пък един министър бива атакуван за сметка на друг и т.н.“

 

В обществото ясно се вижда, че при наличието на информация, сигнали и напрежение по определени теми прокуратурата доста съвестно и дори агресивно подхожда към едни от тях, но пренебрегва и видимо не желае да се ангажира с други, подчерта анализаторът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 23540 |28.05.2020 Николай Марков: Има сигнали за договорен трети опит за връщане на бял кон след принудително поредно прекъсване на мандата . 16| 7070 |28.05.2020 Божков ще съди Гешев зради ценната колекция . 0| 7965 |22.05.2020 Марков: Род и родина се пазят от свирепи вълци, не от помияри! . 0| 5580 |22.05.2020 Димитър Узунов: Подсещаме Панов да прояви достойнство и да си подаде оставката, но няма да го направи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads