Реклама / Ads
8| 5527 |20.11.2019 НОВИНИ

Иван Брегов: Не знаем дали зад номинацията на Цацаров за КПКОНПИ не стои страх

.
Иван Брегов
Определено фигурата на все още действащия главен прокурор прави депутатите единни. Но зад всичко това не знам дали не стои огромен страх, защото знаем, че нашата политическа класа съвсем не е безупречна по отношение на имуществото си.
 

Това каза за БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика по повод номинацията на Сотир Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия.

 

По думите му много от публикуваните разследвания в различни медии показват, че проблеми има, но тези проблеми с имущество не излизат от прокуратура, а идват от външни източниц.

 

"Страхопочитанието към господин Сотир Цацаров е видно през време на целия му мандат, през изслушванията в Народното събрание. Много рядко се вижда българските депутати да са толкова покорни и единомислещи.", каза още Брегов.

 

„Към БСП през последните две седмици гледа цялото общество и то с особено внимание. Една от причините е дали ще подкрепят президента Радев за едно противопоставяне за избора на Гешев, но това не се случва. Към момента БСП са доста пасивни. По отношение на процедурата за КПКОНПИ, срокът тече и нищо не им пречи да представят алтернативна кандидатура на ГЕРБ и т.н. патриоти, но не го правят, което ги поставя в една много смешна позиция - превърнали се в една казионна притурка на ГЕРБ…“, обясни икономистът.

 

По думите му, главният прокурор може, ако поиска, да събере всичко за живота на един български граждани, изтъкна Брегов и предположи, че Цацаров е събрал нужната му информация за живота на тези, които ще го избират за новия пост.

„Въпросът е дали всичко събрано е оформено като едно обвинение и дали е в рамките на обвинителен акт или е една вътрешна проверка, или е в някоя папка в прокуратурата и може би в момента се събира. Тук изскача проблемът с това знаем или не какво прави главният прокурор и по адрес на кого. Вторият проблем е знаем ли как си тръгва настоящият главен прокурор от прокуратурата - какво завари, какво оставя, какво реши, какво не реши. Няма институция в българската държава, която да му поиска сметка какво е правил за тези 7 години“, обясни още Брегов.

 

„Цялата ситуация с избора на главен прокурор започва да прилича на търсене на наследник. Това започва да се предава по линия на това кой най-много одобрява действащият главен прокурор и, ако не променим нещо, така ще бъде - и Гешев ще посочи своя приемник“, заяви още Брегов.

 

„Мисля, че „страхуват“ действащата политическа класа в България и това ги прави толкова обични от целия български политическия ред. След това обаче имаме един особен феномен - и Комисията за противодействие на корупцията трябва да бори хора, които упражняват високи политически длъжности, и прокуратурата. До този момент, посочете ми един осъден от ГЕРБ или отнето имущество на някой висш български държавник", каза икономиста и добави: "Няма такъв!“

 

„КПКОНПИ има толкова смесени функции, че тя прилича на една служба по разузнаване,  една полиция и една прокуратура заедно, без да има яснота какво точно прави. Ако трябва да се пипа законът за КПКОНПИ, мисля, че г-н Цацаров има опит, остава да има и желанието, не да натоварва с нови функции КПКОНПИ, а да изчисти въобще общественото понятие какво прави тази комисия. Цацаров от 1996-та година е началник в съдебната власт и, ако реши, може да изчисти доста от тези неща. Друг въпрос е дали ще го направи“, обясни още Брегов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4743 |20.11.2019 Конфликт на интереси за съдия от ГЕРБ, участвал в делото срещу Иванчева . 3| 5819 |19.11.2019 Добрин Иванов за болничните: Прецакването на системата е национален спорт в България . 4| 4068 |19.11.2019 Сръбската църква осуети откриването на храм, дарен от България за Западните покрайнини . 4| 5693 |19.11.2019 Съюзът на съдиите смята за осъдително поведението на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads