Реклама / Ads
29| 5055 |10.10.2019 НОВИНИ

След дълго мълчание Сотир Цацаров коментира няколко теми наведнъж

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров днес говори по няколко теми, които вълнуват обществото и медиите от известно време. Новината която съобщи е, че срещу крупен бизнесмен, критикуващи прокуратурата, има сигнал за готвено убийство. Цацаров сподели още, че за сега не мисли да заема мястото на Пламен Георгиев в КПКОНПИ.
 

Ето за какво говори Цацаров:

 

Заплахи за убийство

Във ръка с информацията, че български бизнесмен, който е и голям работодател, е получил заплаха за убийство главният прокурор заяви:  „Ще кажа само едно изречение. По същия начин, по който се реагира на всички опити, заплахи, включително предадени по официален път по отношение на Делян Пеевски и по отношение на Ахмед Доган, защото за това не ме попитахте, а това ви е и подтекста. По същия начин се реагира и по отношение на заплахи, които са дошли по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата. Разлика между него и Делян Пеевски няма. По същия начин се действа и спрямо него в негова защита. И тези критични позиции по никакъв начин не са обосновали това ние да намалим степента на действие в негова защита, така както ги предприемаме и спрямо други.“, каза Цацаров пред журналисти след като бе изслушан в НС.

 

Спирането на БНР

Цацаров очаква в разумен срок досъдебното производство за спрения сигнал на всички предаватели на програма "Хоризонт" на 13 март да доведе до привличане към наказателна отговорност на виновните. Това заяви той на въпрос какъв резултат от разследването ще има и кога. Засега обясненията на генералния директор на БНР Светослав Костов се разминават с тези на шефа на дирекция "Техника" Пламен Костов. Противоречията ще се изясняват тепърва чрез очни ставки и проверка на телефонните разговори от разпечатките и от приложенията в телефоните, които свидетелите оставят на разположение на разследващите, обяви Цацаров.


Днес той бе изслушан от временната парламентарна комисия, създадена да проучи причините за кризата в БНР, която тръгна от свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова. Главният прокурор изложи две сюжетни линии, но не отрече връзка помежду им. Първата е спирането на програма "Хоризонт", а втората е свидетелстването за натиск върху генералния директор, както и за натиск от самия него над журналистката Силвия Великова и директора на "Хоризонт" по повод отразяването от на процедурата за избор на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

 

Паниката във Сливен и информацията за замесен човек от МО

Цацаров отрече прокуратурата да разполага с данни, че чиновник от Министерство на отбраната е съпричастен към случая с разпространение на невярна информация за отнемане на деца от родители, довел до масова паника и опразване на няколко училища в Сливен.

 

„Данни за участие на човек от пресцентъра на Министерство на отбраната бяха казани в национален ефир, в медия. Сигнал до нас, било от граждани, институция или ДАНС в тази насока не е постъпвал. Този, който твърди, че това е така, е свободен да подаде сигнал. Ние нямаме данни за такова участие“, обясни пред журналисти Цацаров. Още вчера тръгна слух, че зад истерията стоят хора около шефа на пресцентъра на военния министър - Александър Урумов. Той самият отрече да има подобно нещо, а сюжетната линия с МО бе лансирана от вицепремиера Томислав Дончев след заседанието на кабинета. Той подчерта, че по случая вече е образувано досъдебно производство и се провеждат разпити.

 

Шпионският скандал с „Русофили“

По повод на разразилия се преди време шпионски скандал у нас, след който последва повдигнато обвинение спрямо председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, Сотир Цацаров коментира, че има данни за намесата на ген. Леонид Решетников в много неща, свързани с ориентацията на политическия живот на страната.

Главният прокурор обаче бе категоричен, че нито лидерът на БСП Корнелия Нинова, нито президентът Румен Радев, нито твърденията за контакти с генерала са послужили за повод за това досъдебно производство. В отговор на журналистически въпрос Цацаров заяви, че прокуратурата реагира еднакво на всеки сигнал за заплахи, включително и подаден "по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата". Главният прокурор не навлезе в подробности, но разясни, че защитата се подсигурява, както винаги в подобни случаи.

 

Казусът „Док Полфрийман“

Главният прокурор коментира и казуса в австралиеца Полфрийман, който бе пуснат предсрочно от съда, но продължава да стои в центъра за чужденци, защото няма лични документи.

 

„Основанието той да се намира в центъра е липсата на валидни документи за самоличност, които са издадени от австралийската страна. Има изявление, че са издадени, но физически той не разполага с тях. Ако те му бъдат предадени, той няма основания да седи в центъра. Прессъобщението, което беше публикувано след моята среща с и.д. посланика, отразяваше позицията на прокуратурата. Ние не сме твърдели каквито и да е било факти, изречени от посланика”, заяви Сотир Цацаров.

 

„Законовото основание не е свързано с правомощията на прокуратурата. Центърът се управлява от Дирекция „Миграция“ на МВР“, обясни още той.

 

Бъдещи планове

Попитан дали би приел предложение да оглави КПКОНПИ, главният прокурор Сотир Цацаров призна, че не е разсъждавал по този въпрос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4100 |10.10.2019 Петима души са ранени, а двама са в тежко състояние след експлозия до летището в Линц . 0| 3936 |10.10.2019 Изследване: Учениците не могат без интернет, но не различават истина от манипулация . 0| 3607 |10.10.2019 Слаб трус бе усетен в Драгоман малко след полунощ . 3| 4214 |10.10.2019 Пламен Георгиев събаря незаконните постройки на терасата си, но след като Борисов го подкани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads