Реклама / Ads
0| 4349 |11.05.2018 НОВИНИ

Димитър Петров: Нарушена е процедурата при договаряне на медицинските изделия

.
Преди време почина възрастна жена, която чакаше поставянето на аортна клапа. Заради промените в плащаните от НЗОК медицински изделия, семейството ѝ е трябвало да доплати 10 хиляди лева за интервенцията, но заради липсата на финансова възможност, това не става и жената умира. След това лекари обявиха, че пациентката е починала от заболяванията си, а не заради забавяне на поставянето на клапата.
 

Официалното становище на НЗОК пък е, че няма пациенти, които да са изгубили живота си, защото не са могли да си доплатят медицински изделия. Бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров каза в студиото на "България сутрин", че проблемът, който възниква сега, е заради реимбурсацията на конкретното медицинско изделие. До края на март нищо не се е доплащало за него, а след това се е получила ценова разлика между финансирането от касата и обявените  цени от фирмите, които доставят клапите.

 

"Това го има и при много други. При това положение е очевидно, че разликата някой трябва да я плати. Има два варианта: или болниците да работят на загуба, което също ще стане, тъй като те имат доставени медицински изделия по-рано и вторият вариант е да се доплащат от пациентите", подчерта д-р Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

 

Бившият подуправител на НЗОК беше категоричен, че проблемът е в това, че тези варианти не са казани официално. Д-р Димитров смята, че е нарушена процедурата при договаряне на медицинските изделия. "Процедурата е доста сложна, трае 6 месеца, същината е, че се стига до една референтна цена за всяка от тези между 3000-4000 позиции, които са медицински изделия", обясни д-р Димитров в ефира на "България сутрин".

 

Той каза също, че след внасянето на доклада, председателката на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева е намалила еднолично цените на голяма част от позициите с презумпцията, че фирмите ще намалят цените.

 

"Това трябва да бъде договорено предварително с фирмите, защото до момента никоя от тях не е съгласна и не е подписала, че ще работи по тези занижени цени", допълни още бившият подуправител на НЗОК.  Според д-р Петров дори е възможно членовете на Надзорния съвет да са подведени от техния председател за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4670 |08.05.2018 Жената на Боян Петров: Вярвам, че е добре . 4| 4449 |23.04.2018 Димитър Делчев: Дясното не е готово да се обедини . 8| 5867 |10.04.2018 Димитър Манолов: Нищо не се прави срещу фалшивите ТЕЛК-ове . 1| 5244 |04.04.2018 Димитър Георгиев е предложен за нов мандат начело на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads