Реклама / Ads
0| 3656 |11.12.2021 НОВИНИ

Д-р Димитър Петров: Не аз съм сезирал КПКОНПИ за тестовете

.
Д-р Димитър Петров: Източник: БГНЕС
Аз не съм сезирал КПКОНПИ, доколкото знам е сезирано от фирми, участвали в процедурата, заяви бившият служебен заместник-министър по здравеопазването д-р Димитър Петров пред БНТ.
 

Припомняме Ви, че КПКОНПИ започна проверка по изнесени в публичното пространство данни за нарушения при сключването на договорите за доставка на тестовете за децата в училищата. Разкрития за подобни нарушения направи именно д-р Димитър Петров, като разказа и подробно за ситуацията пред Фрог.

 

"Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези дейности. С парите нямаше проблем, но ми направи впечатление, че министър Кацаров каза следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина тестове, вижте колко евтино. За тях имаше докладна към МС, където изчислената цена за тест беше 8,20 лева, а в аптеките подобни тестове се продават по 6 лева. Това е ситуацията", каза д-р Петров.

 

Трябваше да се обяви процедура за цялата стойност - колко тестове могат да се купят за 12,8 милиона лева, смята Петков. Той е категоричен, че не е имало никакви основания да се разделя процедурата за поръчка на тестовете.

 

На първата процедура се явиха две фирми - едната за три дни достави тестовете, другата изчезна без да си подпише договора и аз настоявах незабавно да прекратим отношенията си с нея, обясни Петков. Заради това, малките деца в половината области не тръгнаха на училище. След това - при втората процедура се класираха фирмите, а министъра предложи за забавяне вместо 0,5%, 10% неустойка, допълни бившият заместник-министър.


За 1-2 дни не може да се иска такава неустойка. От там нататък аз си заминах. Това е историята, обясни още той.

 

Много съм разочарован, че заради тази поръчка ние забавихме поне с две седмици тръгването на училище на големите ученици, заяви Петков.

 

Месец преди това аз отказах да подпиша една докладна за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец". Сега той прави същото еднолично, може би аз не трябваше да съм в министерството, смята Петков.

 

Началник-кабинета на министъра е много близък с настоящия шеф на Педиатрията, допълни той. Доколкото знам, директорът на "Лозенец" е против, надявам се това сливане да се преразгледа от следващия министър, обясни Петков.

 

Той е категоричен, че в карето на "Александровска" е най-доброто място за детска болница.


Ресорният зам.-министър д-р Златанов беше изолиран от тази поръчка, която се водеше незнайно защо, от началника на кабинета на министър Кацаров, обясни още той.

Това мое махане удивително съвпада с нещата около тази процедура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5080 |10.12.2021 Теодора Генчовска от ИТН става външен министър, оттеглят Димитър Гърдев . 7| 3151 |09.12.2021 Димитър Ганев: Ще има скърцане със зъби сред електората на ДБ . 2| 2991 |09.12.2021 Цацаров проверява поръчката на МЗ за тестове за ученици, вика бившия зам.-министър Димитър Петров . 11| 3825 |08.12.2021 Д-р Петров: Кацаров е виновен, той диктуваше какви тестове да се купят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads