Реклама / Ads
10| 40057 |05.12.2021 ИНТЕРВЮ

Д-р Димитър Петров пред Фрог: Анастас Герджиков се намеси в конкурс за Правителствена болница. Не подписах за сливането й с педиатрията, и Кацаров ме махна

.
Д-р Димитър Петров
Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков се намеси в конкурса за директор на Правителствена болница. Не подписах за сливането й с педиатрията, след което здравният министър д-р Стойчо Кацаров ме махна. Той не обича да му противоречиш. Директорът на МБАЛ „Лозенец“ доц. Радосвет Горнев не е за този пост, болницата потъва финансово.
 

Това разкри пред Фрог нюз бившият зам.-министър на здравеопазването. д-р Димитър Петров. Ето какво разкри той за първи път пред екипа ни:

 

-        Г-н Петров, доскоро вие бяхте здравен зам.-министър. До вас достигна ли информация, че в Правителствена болница „Лозенец“  тлее напрежение сред медицинския персонал?

 

-        Зная, че в тази болница има проблеми. Месец – месец и половина след назначаването на директора д-р Радосвет Горнев се убедих, че той не е за този пост. На първо място няма нужните качества, за да работи в екип. Той не разбра, че болницата не се управлява еднолично, а от колективен орган, какъвто е Съвета на директорите. По този повод съм разговарял както с него, така и със Съвета.  Наблюдавал съм, че подобен проблем възниква често в болниците, но това се случва, след като даден директор управлява няколко години. При д-р Горнев това се случи след две седмици.

 

-        Фрог нюз разполага с документи, от които става ясно, че чувствително са намалели приходите на болницата. Защо се случва подобно нещо с лечебно заведение, утвърдено като водещо в опазване здравето на хората?

 

-        Приходите намаляха по няколко причини. Първо  - доцент Горнев не направи нужното, за да може договора, който обслужва правителството и НСО, да се изпълнява ефективно. Второ – трябваше да сключи допълнителни договори, тъй като болницата традиционно обслужва дипломатическия корпус и други структури. Въпреки, че те му бяха подготвени като варианти, той не прояви активност. И трето – не направи нищо и по отношение на приема по Каса /бел. ред. НЗОК/. Четвърто – практически спряха трансплантациите, макар Радосвет Горнев да пое ангажимент, че тази дейност ще продължи. Беше направена една неуспешна чернодробна трансплантация. Това са причините за драстичното спадане на приходите. Негативно се отразиха постоянните слухове за преобразуване на болницата.

 

-        Говорите за идеята болница „Лозенец“ да се слее с педиатрията, така ли?

 

-        Да, точно така. Това породи напрежение и доц. Горнев не направи нищо, за да го тушира. По тази тема той си контактуваше директно с министър Стойчо Кацаров и доколкото зная, се е съгласил с подобно обединение безропотно.

 

-        Вярно ли е, че вие сте против това сливане?

 

-        Категорично съм против. Такъв опит беше направен вече. Около 8 октомври министърът ми даде доклад до МС, с който искаше да му се даде разрешение да извърши сливане между болница „Лозенец“, педиатрията и дружеството за строеж на детска болница, в което има акумулирани някакви пари. Идеята беше веднага да започнат да се местят легла от педиатрията в „Лозенец“ незнайно по каква схема и проект. Аз казах на д-р Кацаров, че съм категорично против, защото ще съсипем и двете болници. Изрично подчертах, че детска болница може да се построи на друг свободен терен, включително и в „Лозенец“. Той, обаче искаше да направи съвсем друго нещо. Подчертах, че дори човек като се мести от едно жилище в друго, не може да го направи веднага, нужно е време. А какво остава за болница. Освен това няма никаква оценка какви потребности има, за да се осъществи  подобно сливане. Не става само с местене на легла.

 

-        Каква е съдбата на тази докладна на министър Стойчо Кацаров?

 

-        Тя беше внесена в Министерски съвет. Аз написах върху нея, че не съм съгласен. Това предизвика напрежение между мен и министъра. Случващото се  съвпадна по време с един опит за моето махане. Тогава направих среща с премиера Стефан Янев и на нея разбрах, че по отношение на сливането на болниците той е на същата позиция като мен.

 

-        Само вие ли бяхте против?

 

-        Не, получени бяха отрицателни становища от няколко министерства, включително и финансовото. Процесът така и приключи. Но всичко това породи напрежение между нас двамата.

 

-        Да не би това да е причина за махането ви  от поста на зам.-министър?

 

-        Определено това е една от причините. Първо – по отношение на болница „Лозенец“ и второ, защото многократно поставих пред д-р Стойчо Кацаров въпроса за необходимостта да се обяви конкурс за членове на Съвета на директорите в болница „Лозенец“. Първо защото  тези хора могат максимум до 6 месеца да стоят без конкурс.  И второ – защото имаше многобройни сигнали по отношение на директора - доц. Горнев.

 

-        А какво се случи с тези сигнали срещу него?

 

-        Ще ви кажа какъв беше пътят им – те първо отиват при министъра, а той на свой ред ги препраща на мен. Аз ги дадох на „Медицински одит“. Одитът на свой ред си направи констатациите и ги върна на здравния министър. Тези констатации потвърждаваха всички сигнали, които достигнаха до нас.

 

-        Искате да кажете, че информацията, която Фрог публикува за проблемите в болница „Лозенец“,  вече са потвърдени от Одита, така ли?

 

-        Да, точно така. Зная също така, че „Медицински одит“ е пратил един от сигналите и до прокуратурата. Те устно съгласуваха с мен, че определени данни трябва да бъдат предоставени на държавното обвинение за проверка и вероятно разследване.

 

-        От БЛС разбрахме, че служителите на двете болници нямат и грам желание за сливането им. Защо толкова се натиска това да се случи. Да не би да има нещо, което е „невидимо за очите“?

-        Истината е, че винаги са съществували подозрения за апетити към терена на болница „Лозенец“. Сигурно има някакъв интерес. Озадачава ме, че министърът бе изключително упорит на тази тема. Той от първия до последния ден продължава да търси варианти за сливането. Тази идея , освен от мен и министерствата, бе отказана и от МС. Има и нещо друго – сливането ще освободи доста легла от здравната карта за възрастни, които ще се разпределят в други лечебни заведения.  

 

-        А какво стана с конкурса  за шеф  и членове на Съвета на директорите на Правителствена болница? Докъде стигна?

 

-        Той се проведе през август и беше минал през две фази. Беше изключително интересна намесата на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков.

 

-        Този, който с подкрепата на ГЕРБ бе кандидат за президент?

-        Точно така.

 

-        Каква е връзката му с Правителствена болница?

 

-        Анастас Герджиков пусна изненадващо странно писмо до министър Стойчо Кацаров, с настояване аз да бъда отстранен от комисията по избор на Борда, защото видите ли съм имал субективно отношение спрямо Горнев. Излезе, че Горнев е близък с Герджиков и бившия директор Любомир Спасов. Странно е, че именно здравният министър спря конкурса.

 

-        Но той нали е бил на финала?

 

-        Да и щеше да приключи в рамките на няколко дни.

 

-        Какви бяха позициите на д-р Горнев спрямо конкурентите му при представянето?

 

-        Имаше двама кандидати и вторият бе със значително по-добра разработка. Аз лично не бях доволен от разработката на д-р Горнев като изпълнителен директор. Очаквах от него да даде визия за развитие на болницата през следващите три години. Там нямаше никаква визия, включително как да се увеличат приходите на болницата, тъй като тя вече бе започнала да затъва. Любопитното е, че в последният момент документи за участие в конкурса пусна юристът на Софийския университет.

 

       И той ли за мястото на д-р Горнев?

 

-        Не, той се кандидатира за председател на Съвета на директорите. Няма да се учудя, ако е взел участие в конкурса, подтикнат от ректора Анастас Герджиков. Той даде разработка от 8 страници и получи оценка доста под 4,50.

 

-        Много странно изглежда как ръководството на СУ живо се вълнува от случващото се в Правителствена болница и професионалната съдба на д-р Горнев.

 

-        Да. Опитът да се вкара човек от СУ в Съвета на директорите на тази болница,  говори за опит за вмешателство. Странни взаимоотношения се получават.

 

-        А конкурсът защо бе спрян?

 

-        Министърът не ми даде логично обяснение. Вероятно това също е допринесло за напрежението между нас. Д-р Стойчо Кацаров се дразни от нечие несъгласие. Ако конкурсът се бе провел през август, досега щяхме да го забравим.

 

-        Вярно ли е, че заради проблемите, много медици са напуснали, а други искат да си тръгнат от Правителствена болница?

 

-        Вярно е. Скоро напусна зам.-директорът  д-р Перухава, която ако имаше нещо позитивно там, в немалка степен се дължеше на нея. В интерес на истината аз контактувах директно с нея, особено когато по спешност трябваше да се организира ковид отделение в болницата. Лично се ангажирах пред президента за тези легла. Това стана по моя идея. Друг е въпросът защо Горнев не се бе сетил за това, че с толкова свободен капацитет ще може да се включи в борбата с пандемията. Ние с Перухова реализирахме идеята. С хора от министерството намерихме респиратори от цялата страна, събрахме ги, обособи се отделението и то тръгна. Хубаво би било Горнев да не си го приписва като заслуга, защото много добре знае кой го направи.  

 

 

За скандалите около обществените поръчки за ученическите тестове за ковид, кой и как ги провежда,  четете продължението утре.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11192 |03.12.2021 Един ход напред: Приятно ми е да се запознаем, докато играем . 36| 38333 |01.12.2021 Методи Андреев пред Фрог: Преговарящите партии или не разбират за какво става дума, или са ги напазарували . 12| 8506 |03.12.2021 Марио Русинов пред Фрог: Ламя с много глави рядко е стабилна. На масата има три варианта за коалиционния кабинет . 11| 17073 |30.11.2021 Велислав Величков пред Фрог: Този ВСС ще пожертва Гешев само срещу сделка да не се пипат задкулисните схеми в съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads