Реклама / Ads
20| 13972 |02.12.2021 НОВИНИ

Само във Фрог: Трус в здравеопазването! Дадоха на прокурор шефа на Правителствена болница. Има съмнения за престъпление по служба

.
Стефан Янев, Стойчо Кацаров и Радосвет Горнев
Трус в здравеопазването ни! Шефът на болница “Лозенец”, известна още като Правителствена, е даден на прокурор. Според сигнала на председателя на Съвета на директорите на лечебното заведение Ивиян Симеонов до Софийска районна прокуратура от 26 октомври т. г., директорът д-р Радосвет Горнев “вероятно е осъществил състав на чл. 282, ал. 1 от НК” , именно престъпление по служба.
 

Куриозното е, че месеци преди Симеонов да се обърне към държавното обвинение, той е информирал писмено премиера Стефан Янев и здравния министър Стойчо Кацаров за проблемите в управлението на Правителствена болница, но нито един от двамата  не е предприел нищо. На практика сигналите за куп нередности са се подминавани с пълно мълчание. А те, видно от документите, с които Фрог разполага, не са никак за пренебрегване. 


Един от сериозните проблеми, за който алармира шефът на Съвета, е, че водещи лекари вече са напуснали болницата, а други са на път да го направят. Има сериозни опасения, че отливът на водещи светила в медицината реално ще обезличи имиджа на болницата. 


Като причина за това се посочва именно лошия мениджмънт през последните месеци. Оказва се, че изключително непрозрачно и заради това и несправедливо се е разпределяло т. нар.  допълнителното материално стимулиране /ДМС/ и то на фона на тежки финансови проблеми. Любопитното е, че за три месеца самият шеф на болницата д-р Горнев си е давал на себе си по 12 000 лева ДМС, без да е ясно за какво точно. 

 

“Видно от счетоводните справки на дружеството за периода 1 юли 2021 г. до 31 септември, сравнено с април - юни същата година, приходите на болница “Лозенец” са намалели драстично - от 10, 3 млн. лв на 5, 2 млн. лв., което води до рязко влошаване на финансовото състояние на болницата”, пише до прокуратурата. Отбелязва се, че на фона на това  раздаденото ДМС от юни до септември е малко над 790 000 лева. Ивиян Симеонов, който е адвокат,  отбелязва в писмото си до СРП, че тези пари са раздавани без каквото и да е правно основание. Например - липсват персонални формуляри за индивидуална оценка на хората, взели ДМС, не е сформирана комисия, която да оцени допълнителния принос на директора на болницата, за да има основание да вземе маститата сума над заплатата си. 


“Изпълнителният директор, в нарушение чл. 31 от Правилата за определяне на трудовите възнаграждения в МБАЛ “Лозенец” ЕАД, като изпълнителен директор - длъжностно лице, в чиито задължения се включва контрола на финансовото състояние на дружеството и което отговаря за финансовата стабилност на дружеството без правно основание е получил сумата в общ размер от 47 500 лева. 


Доктор Мирослав Сашов Зашев, който изпълнява длъжността началник клиника хирургия, е получил общо сумата от 14 600 лева за месеците юни, юли, август и септември 2021 г. , като той е дублирал функциите на д-р Радосвет Горнев и не би следвало да получи тези суми. За Светлозара Маринова Илиева е платена сумата в размер на 11 100 лева, включително осигуровки за месеците юли, август и септември 2021 г., а същата не е изпълнявала лекарски функции, видно от приложената длъжностна характеристика”, пише в документа. 


За всичко това на 27 октомври е бил уведомен и здравният министър д-р Стойчо Кацаров. “Изпълнителният директор еднолично е взимал решения за преразпределение на тези средства в противоречие на всякаква логика”, информират Кацаров  от Съвета на директорите. 


Седем дни по-рано притеснителната информация за случващото се в Правителствена болница достига и до премиера Стефан Янев. Той е уведомен за липсата на управленски качества на директора - д-р Горчев, за нарасналата задлъжнялост на болницата, за липсата на пари за закупуване на лекарства от първа необходимост, за неизплащане на просрочени задължения към доставчици. Оказва се, че на фона на това, д-р Горнев използва външни юридически услуги, а не ползва капацитете на юристите в болницата.

 

"Лошият мениджмънт от страна на изпълнителния директор и отказът му да работи в екип с всички членове на съвета на директорите, води до финансова несигурност и нестабилност на болницата, което се отразява на заетите лекари. Голяма част от тях са ме информирали, че възнамеряват да подадат предизвестия за прекратяване на трудовото си правоотношение. Осигуровките на персонала не са платени и няма средства за заплати за следващия месец”, пишат от Съвета до Стефан Янев. 


Реакция засега няма!  


Припомняме ви, че юни месец правителствената болница "Лозенец"  влезе във фокуса на медиите с разкритията, че там са били извършвани незаконни трансплантации. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 26241 |02.12.2021 Евгений Дайнов: Нинова за оцеляването си ще пожертва не само БСП, но и коалиционното правителство . 5| 3121 |02.12.2021 Министър Демерджиев: До Кьовеши са стигали само малки дела от България . 7| 6490 |02.12.2021 Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Ще съдя в-к “24 часа” за клевета, едни и същи кръгове ме атакуват . 5| 3051 |01.12.2021 Д-р Златанов: Обмисляме тестване на учениците само в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads