Реклама / Ads

1| 2489 |17.11.2021 НОВИНИ

Нови схеми в МБАЛ „Лозенец”: Новият шеф сключил договор сам със себе си

.
Изпълнителният директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев е сключил договор сам със себе си. Това е установила проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси, съобщават от Комисията.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и на 9 юли е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“ - т.е. сам със себе си. В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

 

Установено е, че в качеството си на заемащ висша публична длъжност доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли, на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиниката по хирургия и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на КПКОНПИ. Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение сам със себе си, по което получавал възнаграждение.

 

И при двете му действия медикът е трябвало да си направи самоотвод, отбелязват от Антикорупционната комисия. Вместо това, той е действал в свой интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба от 10 000 лв.

 

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За доц. Радосвет Горнев, приетото решение на Комисията не е влязло в сила, подчертават от там.

 

Припомняме, че схемите в „Лозенец“ не са от ден или два. След 23-годишно управление през юни проф. Любомир Спасов беше отстранен от поста шеф на лечебното заведение след разкрития на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за незаконни трансплантации и други нарушения в болницата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2277 |17.11.2021 Коронавирусът днес: 3869 са новите случаи, 4193 души са излекувани . 2| 2516 |16.11.2021 Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд . 7| 2500 |16.11.2021 Радослав Бимбалов: Неизбежната поправка на обществото ни ще е занятие за няколко поколения напред . 6| 10138 |16.11.2021 Николай Милчев: Сега за какво да мечтая – за цветен телевизор и за нови гуменки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ