Реклама / Ads
6| 4413 |05.02.2024 НОВИНИ

МЗ сега се сети, че случаи като този в правителствената болница “Лозенец” рушат имиджа на здравеопазването

.
Здравното министерство изглежда чак сега се сети, че случаи като корупцията в правителствената болница “Лозенец” и казуса с Даная в “Пирогов” рушат имиджа и доверието в системата на здравеопазването у нас. Проблеми в правителствената болница обаче има отдавна и вместо да се решават, те се трупат лавинообразно. 
 

“За съжаление, цялата тази история и в болница "Лозенец", и в "Пирогов" много влияе върху имиджа и отношението към системата на здравеопазване. Носят негативи както за болниците, така и за лекарите, за медицинските специалисти. Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо", посочи пред Българската национална телевизия проф. Илко Гетов, зам. министър на здравеопазването.





Гетов е прав. Наистина подобни истории рушат имиджа на родното здравеопазване, въпреки че в България наистина има много талантливи лекари. Тези лекари обаче трябва да виреят в система, която очевидно цели да смачка почтените, какъвто опит има срещу Добри Хазърбасанов. Медикът сигнализира за източване на НЗОК чрез фиктивни процедури по клинична пътека и сега е обект на атаки от ръководството, което иска да го отстрани от поста му на началник на Клиниката по кардиология. 

 

Институциите уж се задействаха, но тепърва предстои да видим какво ще констатират като нарушения. НЗОК вече официално поиска болницата да възстанови над 300 хил. лева, взети без правно основание по клинична пътека №20, въпреки че ръководството на правителствената болница “Лозенец” твърди упорито, че нарушението е чисто административно и проблем няма. 





Гетов каза, че са получили в министерството въпросния сигнал от доц. Добри Хазърбасанов, запознали са се с него и веднага са реагирали, както е било и със случая "Пирогов".


"Министърът на здравеопазването и министерството определят правната рамка и регулаторната рамка, в която функционира системата. Ние самите нямаме контролни функции. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" също ще предприеме тези действия, които са необходими", допълни още той.

 

От ИА “Медицински надзор” заявиха в отговор на въпрос от ФрогНюз, че към миналата седмица не се занимават с казуса. Предстои да видим дали и какво ще обсъдят депутатите в здравната комисия в Народното събрание. Миналата седмица на заседание през точка “Разни” писмото на лекарите, оплакали се от натиска заради схемите, оповестени от Добри Хазърбасанов, трябваше да бъде обсъдено, но заседание нямаше заради продължилата по-дълго пленарна сесия. Вероятно тази седмица ще има извънредно заседание на здравната комисия, на което този въпрос да бъде повдигнат.

 

По отношение на казуса с "Пирогов", проф. Гетов каза, че там ситуацията е в периода за възможност за обжалване на решението на съда.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4104 |05.02.2024 Пътни психопати сядат зад волана. Все повече хора се друсат . 6| 4012 |05.02.2024 Магистрат за Нотариуса: Шокиращо е такова чувство за безнаказаност. Ще стигне ли разследването до дъното? . 21| 10116 |05.02.2024 Богомил Николов: Хората са крепостници на мобилните оператори . 2| 8531 |05.02.2024 Магнезий за бързо реагиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads