Реклама / Ads
10| 11125 |30.01.2024 НОВИНИ

С крокодилски сълзи и лъжи ни залива позиция на шефовете на „Правителствена“ по поредния скандал. Няма ли край?

.
Ръководството на Университетска болница „Лозенец“ благоволи да публикува позиция по скандала с разкрита корупция в Отделението по съдова хирургия. Както стана ясно от сигнал на доц. Добри Хазърбасанов до Министерството на здравеопазването и Здравната каса, а след това и от открито писмо на медици от Клиниката по кардиология в Отделението по съдова хирургия, където системно са отчитани дейности по клинична пътека №20, каквито не са извършвани.
 

Документално дейността е описвана като балонна дилатация, без да има съответна индикация за това, без да има извършена ангиография, без използване на перкутанен достъп, без използване на водач, без да се спазват изискванията на клиничната пътека, без да се спазват принципите на добра медицинска практика.

Извършена е проверка от Здравната каса, която потвърждава изнесените данни и факти в сигнала и санкционира болницата да върне неправомерно източени от касата над 300 000 лева. През това време ръководството на болницата в  лицето на директора д-р Христо Стоянов започва репресивни действия срещу д-р Хазърбасанов и не предприема абсолютно нищо спрямо шефа на Отделението по съдова хирургия д-р Асен Тодоров, където са „практикували“ заблуждаващите Здравната каса и пациентите схеми.

 

И ето, че ръководството най-сетне е принудено да обяви своята позиция по поредния скандал с известната като „правителствена“ болница.

 

Ето цялата позиция:

 

Във връзка с проявения медиен интерес към отвореното писмо от медицински служители в Клиниката по кардиология към болница Лозенец, както и публични изяви на доц. д-р Хазърбасанов, заявяваме следното:

 

През последните три години положихме много усилия да възвърнем доверието на пациентите. Изградихме екип от много и уважавани специалисти, и държим на добрата комуникация и колегиалност. Успяхме да привлечем редица млади лекари, в чието бъдеще вярваме.

Твърденията, че доц. Хазърбасанов ще бъде отстранен от длъжност са несъстоятелни. Обвързването на подобна теза с отдавна подаден сигнал, е необосновано.

Към настоящия момент доц. д-р Добри Хазърбасанов е началник на Отделението по кардиология.

Клиниката по кардиология е изключително натоварено звено, с непрекъснат 24-часов режим на дейност. Именно това налага и непрекъснато и коректно ръководене на този важен сектор в тази отговорна към пациентите дейност.

Във връзка с отпуск по болест на доц. д-р Хазърбасанов, с цел осигуряване на нормалното функциониране на структурата, тя ще бъде ръководена по заместване от временно изпълняващ длъжността - проф. д-р Николай Димитров.

Още през октомври 2023 г. в лечебното заведение бе извършена проверка от НЗОК. Проверяващите извършиха пълен одит на медицинската документация. Свързаха се с всеки един от пациентите, лекувани по съответната клинична пътека. Не са налице отклонения и нарушения в медицинската дейност. Действително е констатиран пропуск - изцяло бюрократичен -  налице е непълно отразяване на данни не при лечението, а при изписване на пациентите /при дехоспитализация/.

Към този момент актът на НЗОК не е влязъл в сила. Положената медицинска помощ е навременна, качествена и достатъчна и именно затова актът на НЗОК подлежи на съдебен контрол.

В случай на нарушения, подаването на сигнал не е укоримо поведение, напротив, поощряваме спазването на действащите закони и морални норми.

На 29.01.2024 г. лечебното заведение и всички лежащи пациенти, бяхме изправени пред прецедент - 11 медицински служители от  Клиниката по кардиология не се явиха на работа.

Въпреки форсмажорната ситуация, в името на пациентите и тяхното здраве, ръководството създаде всички условия клиниката да функционира правилно и пациентите да получават навременна и качествена медицинска грижа.

Изразяваме своето съжаление пред всички колеги и цялата българска общественост за поредните неистини, с които се опитват да опетнят доброто име и авторитета на болницата.

Изказваме благодарност на целия медицинския персонал, който и в момента се грижи всеотдайно за пациентите в лечебното заведение.

 

Ценим Вашия труд и Ви благодарим!

 

Всеки ред от тази позиция е неверен и манипулативен.

 

Ръководството признава, че са констатирани нередностите, за които сигнализира доц. Хазърбасанов, но се опитва подло да прехвърли вината на него.

 

Ръководството не споменава дори името на шефа на Отделението по съдова хирургия, където са се разигравали съмнителните действия.

 

Ръководството не казва и дума за това, че доц. Хазърбасанов през лятото на 2023 г. два пъти предупреждава управата, че се вършат нередни неща, които трябва да бъдат спряни. Чак след това пише сигнала си до съответните институции.

 

Ръководството плаче с крокодилски сълзи в опит да убеди обществото, че прави всичко възможно най-натоварената и доходоносна клиника в болницата трябва да се ръководи денонощно и затова е назначен външен медик за шеф на мястото на д-р Хазърбасанов. Става дума за 5 дни болнични! Досега ръководството на клиниката се е поемало от заместници на титуляра, които са в час и знаят за какво става дума. Външен човек е чуждо тяло и назначаването е тотален абсурд!

 

На 29 ануари болницата била изправена пред кризисна ситуация, защото 11 служители от Клиниката по кардиология не се явили на работа. Ситуацията обаче е кризисна заради некадърните и репресивни действия на ръководството, което се опитва по всякакъв начин да прикрие поредния скандал. По същите проблеми такъв избухна и преди две години, когато журналистката Миролюба Бенатова разкри нелицеприятни действия на служители в УМБАЛ „Лозенец“.

 

За сведение на гражданите, а също и на „разтревоженото“ шефско тяло, през цялата 2023 година в България са извършени около 300 поставяния на артериална клапа на сърцето без операционно отваряне на гръдния кош. 78 от тях са извършени в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Лозенец“.

 

Пак за сведение на пациентите и „разплаканото“ ръководство доц. Хазърбасанов е един от шестимата медици в България, които извършват тази сложна и модерна процедура.

Шефовете не казват също, че злоупотребените над 300 000 лева не са просто от Здравната каса, а са пари на данъкоплатците, на всеки българските граждани.

 

Д-р Христо Стоянов и заместниците му не споменават дали ще прекратят корупционните практики или ще продължат да ги толерират, както досега. Защото до момента те ги толерират открито и за това има свидетели.

 

В позицията на ръководството липсва също и това, че шефовете в болницата открито парадират с това, че са покровителствани от Президентството, защото са назначени по времето на едно от служебните правителства на президента Радев, с премиер Гълъб Донев.

 

И въобще, така ли ще продължи УМБАЛ „Лозенец“ да бъде извор на скандали и дълбоко смущаващи практики? Само това ли може това ръководство?

 

Не позиция на достойни хора и медици, а нагло оправдание за корупцията и набеждаване на колеги, които искат да работят професионално, но и морално. И които изкарват голяма част от финансите на болницата.

 

Това ръководство умира от страх. Защото членовете му знаят, че д-р Хазърбасанов и много от колегите му са уважавани специалисти и ще бъдат поканени да работят навсякъде, но шефовете-чиновници трудно ще се реализират на пазара... Само че в Клиниката по кардиология вече работи улегнал екип, доказал своя висок професионализъм. Защо тези ръководители се опитват за затрият нещо създадено с толкова труд и знания, защо се лишават от "златната" си кокошка? Изумително, но типично за номенклатурата.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4661 |30.01.2024 Веселин Стойнев: Пеевски приземи Радев на калния партиен терен . 0| 4116 |30.01.2024 Проверяваме онлайн в НОИ за обезщетенията за безработица . 13| 4881 |30.01.2024 Кандидатът за президент на Русия Б. Надеждин: Путин е срещу мен, но Бог е с мен . 32| 4536 |30.01.2024 Ваня Григорова: 15 флашки ги няма, гласовете в тях не са преброени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads