Реклама / Ads
2| 4056 |01.02.2024 НОВИНИ

Уж нямаше проблем, но НЗОК все пак си поиска над 300 хил. от болница “Лозенец”

.
Здравната каса официално поиска правителствената болница “Лозенец” да възстанови близо 350 хил. лева, въпреки че от ръководството преди дни обясниха, че няма чак такъв голям проблем, ставало дума за грешки, а не за престъпление и източване на НЗОК пред фиктивни процедури.
 

Сигналът за схемата е подаден от началника на Клиниката по кардиология д-р Добри Хазърбасанов. НЗОК извършва проверка, изискани са записи на процедурата, която се заплаща по клинична пътека №20, но се оказва, че липсват такива и се констатира, че без правно основание по клинична пътека №20 са получени 349 272.00 лв. 

 

От НЗОК е изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, с което е уведомено за резултата от извършената проверка, както и до Главна дирекция “Национална полиция” - МВР. 

 

Ръководството на болницата обаче не е съгласно и обжалва пред Софийския административен съд. Зам.-директорът Светлин Сталянов дори цинично твърди, че са разпитвани пациенти, които едва ли не опровергават резултатите от проверката на Здравната каса. От там твърдят, че пропускът не касае “отклонение и нарушение в медицинската дейност” а бил “изцяло бюрократичен” и се касаело за непълно отразяване на данни при изписването на пациентите. Преди дни обаче плочата бе малко по-различна като Сталянов хвърли кал по д-р Добри Хазърбасанов и го обвини, че именно той не документирал процедурата. 





"За периода, за който се случва всичко, системата не е функционирала. Правени са записите на процедурите, но те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен, а след това Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания. По принцип няма право да го прави", безпардонно посочи Сталянов в ефира на Нова телевизия преди дни. 

 

Лекарят обаче отрича. Нещо повече - твърди, че е бил в отпуск по това време.

 

"Не съм давал никакви такива заповеди. Периодът, за който става въпрос, е период, в който съм бил в отпуска. Това е манипулация и откровена лъжа. Отместват вниманието от същесетвеното. В системата архивирането на документите за отчитането на клиничните пътеки не влиза. Системата се използва за друго - за да може хората да ползват всички образни изследвания в болницата. Тя постоянно прави проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането се извършва на други носители и няма нищо общо с това. Не съм давал устни нареждания. Ще има проблем с тази лъжа. Това не може да се внушава", отговори д-р Хазърбасанов. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4030 |01.02.2024 Израелската армия е ликвидирала "десетки терористи" в ивицата Газа през последното денонощие . 3| 4070 |01.02.2024 След предполагаема атака с химическо вещество в Лондон: 9 души, включително 2 деца, са ранени . 6| 4994 |01.02.2024 ПП-ДБ искат спешна намеса на КЗП заради цените на мобилните оператори . 6| 7701 |01.02.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: Радев върви уверено по стъпките на Георги Първанов и негово АБВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads