Реклама / Ads
11| 15269 |29.01.2024 НОВИНИ

Зловещи схеми прикрива шефът на УМБАЛ „Лозенец“. Медици и пациенти питат: Кой стои зад корупцията и защо мълчи комисията в НС?

.
Продължава да гори скандалът в болница “Лозенец” и опита за уволнението на доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология в лечебното заведение заради сигнал за корупционни практики в популярната като "правителствена" болница. По случая вече тече проверка, разпоредена от здравния министър Христо Хинков. Докъде е стигнала и какво ще направи парламентарната здравна комисия?
 

Скандалът 

 

За фрапиращия натиск, оказан върху доц. Хазърбасанов, един от най-известните не само у нас, но и в чужбина кардиолози, съобщихме преди два дни. Всъщност става въпрос за сигнали до няколко институции за корупционни практики в Отделението по съдова хирургия, изпратени през октомври 2023 г. Сигналът е подаден от доц. Хазърбасанов, но вместо да доведе до пресичане на порочната практика, болница “Лозенец” предприема репресивни действия срещу кардиолога и опитва да прикрива злоупотребата за над 300 хил. лева. Медици от болницата споделиха пред ФрогНюз, че сегашното ръководство в лицето на д-р Христо Стоянов, е споменавало, че има подкрепата на важни хора от Президентството. Внезапно преди дни, докато доц. Хазърбасанов е в отпуск по здравословни причини, на негово място е назначен временно изпълняващ длъжността. 

 

Министерството на здравеопазването образува проверка по случая, след като за сигнала започна да се шуми преди дни. От институцията обясниха за ФрогНюз, че проверката е възложена на “Вътрешен одит”. Не е ясно обаче на кои служители е възложена тази проверка. Съгласно заповедта на здравния министър, тя трябва да приключи до 26 февруари.





Свързахме се и с ИА “Медицински надзор”, за да разберем дали агенцията е наясно с казуса. Отговор до момента не сме получили и не е ясно дали ще получим въобще.

 

Писмото на медиците от правителствената болница бе изпратено и до Здравната комисия в Народно събрание. Пред медията ни д-р Александър Симидчиев, който е неин член, заяви пред медията ни, че въпросният скандал не е бил обсъждан на заседанията до този момент и за писмото не се знае. Всичко се свежда до председателя на здравната комисия - проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, който трябва да прецени дали писмото да бъде включено в дневния ред на депутатите. Направихме опит да се свържем и с него, но усилията ни бяха неуспешни. 

 

Справка в сайта на Народното събрание показва, че здравната комисия трябва да заседава утре, но в дневния й ред е включено единствено обсъждане на Закона за здравното осигуряване. Кога, а и дали изобщо този въпрос ще попадне на вниманието на депутатите - предстои да видим. Предстои още да разберем какво точно ще произведе проверката на здравното министерство и дали ще има оставки. 

 

Журналистическите ни опити да научим позицията на отговорните институции, се натъкват на формални отговори и мъгляви обещания, че нещо ще се направи, но в бъдеще време. Успяхме обаче да разкрием някои неща, които грижливо се крият от медиите. Например здравният министър проф. Хинков съобщи, че е назначил проверка на сигнал от завеждащия Клиниката по кардиология доц. Добри Хазърбасанов за недопустими нарушения в Отделението по съдова хирургия. Оказва се, че от Здравната каса и още един контролен орган е извършена проверка на изложените факти. Проверката потвърждава истинността на всичко изнесено в сигнала и на свой ред изпраща данните на Икономическа полиция, която да проведе разследване дали има извършени нарушения и дали те са престъпление. През това време доц. Хазърбасанов е подложен на репресия и с разписана заповед за уволнение, а извършителите на закононарушенията си пребивават спокойно в болницата и демонстрират самочувствие на недосегаеми за закона.

 

Какви са данните: В ръководеното от д-р Асен Тодоров отделение по съдова хирургия, системно са отчитани дейности по клинична пътека №20, каквито не са извършвани. Документално дейността е описвана като балонна дилатация, без да има съответна индикация за това, без да има извършена ангиография, без използване на перкутанен достъп, без използване на водач, без да се спазват изискванията на клиничната пътека, без да се спазват принципите на добра медицинска практика. На записаните и документирани образни изследвания във всички случаи е извършена рентгенография на балон, поставен извън тялото на пациента. При разглеждане на записаните образни изследвания лесно може да се установи извършваното систематично нарушение.

В сигнала доц. Хазърбасанов предоставя списък на 58 пациенти от месеците юни, юли, август и септември, 2023 г., при което е извършено гореописаното нарушение. Отчетените по този начин клинични пътеки са на стойност над 300 000 лв.

 

Министър Хинков вече е уведомен за избухналия скандал и на свой ред назначава проверка. Със зловещите практики се очаква да се заеме спешно и Комисията по здравеопазване в НС.

Остава открит въпросът с „експресното“ уволнение на доц. Хазърбасанов и опита да се прикрие грандиозен скандал, който изнася грозна истина за някои медици, които очевидно не се вписват в понятието почтеност за тази най-благородна от всички професии.

 

Припомняме, че през февруари 2021 г. журналистката Миролюба Бенатова разкри подобна корупционна схема. "Много хора, които не са лежали в болница, са отчетени от УМБАЛ "Лозенец" като хоспитализирани по една и съща пътека и почти по едно и също време". Това тя показва в придаването „Алтернативата“, където е получен сигнал за ширещото се безобразие. Още тогава става ясно, че се използва клиничната пътека е 20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници, т.е. отново в Отделението по съдова хирургия. "Схемата беше потвърдена в последствие и е следната - хората отиват на допълнителен профилактичен преглед, който им е предложен от работодателя им, по линия на допълнително здравно осигуряване. Те отиват на този рутинен преглед, след което са отчетени от болничното заведение на същата дата пред Здравната каса като хора, които са постъпили по спешност и са били хоспитализирани в рамките на един ден, за които болницата е поискала по 3671 лева за всеки един от тях“, споделя Бенатова.

 

Очевидно нищо не се е променило оттогава. Скандал, шум, гневни пациенти и медици, след което корупционерите продължават да вършат своите мръсни схеми.

 

Сегашният директор – д-р Христо Стоянов е назначен на поста по време на служебното правителство на президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев. Това става на 19 януари 2022 г. Вероятно това е повод на медици от лечебното заведение да споделят пред Фрог нюз, че Стоянов се ползва с явната закрила на Президенството и по-точно на вездесъщия съветник Николай Копринков. Не можем да твърдим това, но предаваме коментари на служители на болницата. Пак те твърдят, че не се извършват никакви реформи и заведението, което може да е сред водещите в страната, но затъва в съмнителни практики и действия на ръководството.

 

Последният крещящ случай е опита да бъде уволнен доц. Добри Хазърбасанов с цел да се прикрият огласени от неко корупционни практики. Действа се по сталински: Има човек – има проблем. Няма човек – няма проблем.

 

Фрог нюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5462 |29.01.2024 Президентът Румен Радев: Хор на страха от нова партия обедини партиите в сглобката и малки партии . 13| 4497 |29.01.2024 Йордан Божилов: САЩ е основен гарант за европейската отбрана . 4| 7172 |29.01.2024 Отиде си актьорът Николай Ишков . 2| 9829 |29.01.2024 Разработиха нов вид витамини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads