Реклама / Ads
56| 20481 |15.10.2021 НОВИНИ

Герджиков: Спасов не ми е приятел, снимките от Борисовата спалня са проблем, но...

.
проф. Анастас Герджиков
“Не, не ми е приятел”. Този отговор светкавично изстреля кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков. Разграничението е по повод въпрос за отношенията на ректора на Софийския университет с бившия вече директор на скандалната правителствена болница “Лозенец” - проф. Любомир Спасов. Герджиков не заел публична позиция за насилието на протестите, защото бил ректор. Снимките с кюлчетата и пачките от Борисовата спалня пък не били със сигурност автентични. Въпросът трябва да се разследва, но Герджиков така и не отговори какво смята за действията на прокуратурата...
 

Хлъзгав и нетърпелив събеседник се оказа кандидат-президентът проф. Герджиков. Нетърпелив да отговори на всеки въпрос, но без конкретика и без заставане в който и да е край на везната. Пази баланс, за да не стъпи накриво. Осъжда като човек насилието във всичките му форми, но като ректор нямал право да застане публично пред обществото и да заяви позицията си. Щяло да се изтълкува по определен начин. Главният мотив пък да приеме подкрепата на ГЕРБ бил, защото Борисовата партия не поискала нищо в замяна. Нямал задължение, което да го обвързва с партията.

 

"Познавам добре Любомир Спасов, с него бяхме в добри отношения, защото беше ръководител на болница “Лозенец”, която е университетска болница на Софийския университет. Беше и декан известно време”, изстреля Герджиков, но дори не изчака въпросът на Миролюба Бенатова по телевизия TV1 да бъде зададен.

 

Бързата реакция е оправдана и защитна. Проф. Любомир Спасов е едно от скандалните имена, особено през последните месеци. Причината - бившият вече директор на правителствената болница "Лозенец" бе замесен в схеми в лечебното заведение, последната от които - за незаконни трансплантации. Преди едва няколко месеца служебният здравен министър разкри отвратителна схема в правителствената болница “Лозенец”, действала цели две години. Направени са 14 бъбречни трансплантации на чужденци, които нямат роднинска връзка помежду си. Донорите са млади хора от Молдова и Украйна. По закон у нас са забранени трансплантациите от жив донор на хора без роднинска връзка. Има доказателства, че в болница "Лозенец" процедурата не е спазена. Причината - много пари.

 

Проф. Спасов и проф. Анастас Герджиков пък са свързвани по няколко причини. Едната е студентската телевизия в Софийския университет. През юни 2018 г. без санкция на Управителния и програмния съвет на телевизия "Алма матер" ректорът на Софийския университет изведнъж назначава Башар Рахал за изпълнителен директор на медията. Без знанието на академичната общност се подписва договор с куха фирма. Инвестицията е за 10 милиона, а срокът на договора е 5 г. После всичко потъва - телевизията спира да работи, телевизионното студио, оборудвано с модерна техника, на която уж да се учат студентите и бъдещите журналисти, е запечатано. По-късно на негово място временно бе сложена Цветелина Бенчева. Тя заема поста, въпреки че не отговаря на нужните критерии - 5 г. трудов стаж в медия и квалификационна степен “Доктор”. Коментира се, че Цветелина Бенчева е близка на ректора на СУ - Анастас Герджиков, избран начело на Алма матер с любезното съдействие на проф. Любомир Спасов.

 

Насилието на протестите през 2020 г.

 

"Не участвах в протестите, защото подозирах, че ще се изтълкува по определен начин, тъй като съм ректор на университет. В университета по закон нямаме право на партийна дейност и затова сметнах, че ако покажа публично отношението си към протестите, това няма да е добре”, посочи кандидат-президентът.

 

Герджиков не отговори какво го е накарало да се разграничи от разказите на битите студенти по време на протестите от миналото лято и да се “убеди” в полицейското насилие, упражнено върху тях, едва когато се появиха още кадри преди няколко месеца. Ректорът на СУ обаче обясни, че Алма матер участвал в няколко големи протеста през годините.

 

“Смесвате две неща. Казах, че не беше ясно на протеста кои са правите. Протестиращите искаха нещо абсолютно основателно - върховенство на правото и край на корупцията. Полицейското насилие като всяко такова не може да се търпи и трябва да се осъди. Не го осъдих, защото бях ректор на университет. Ректорите на университетите и въобще ръководството не е взимало отношение към подобни въпроси. Отговорих като личност и като ректор. На кое от двете предпочитате да отговаря пак. Като личност и човек смятам, че всяко насилие е отвратително. Това е нещо, което не трябва да се толерира. Като ректор отговарям формално - не би трябвало да взимам отношение към въпроси, които имат общо със случая”.

 

Пачките, кюлчетата и пистолета от Борисовата спалня

 

"Не съм сигурен, че снимките от Борисовата спалня са автентични. Смятам, че е възможно да са поставени нещата там. Борисов си разпозна жилището, но очевидно не си е разпознал парите и кюлчетата, защото никой не си държи по този начин нещата. Лесно бих могъл да се измъкна от този въпрос и да кажа, че не съм адвокат на Борисов и ако е корумпиран, това не е моя работа. Но ви казвам истината - смятам, че има проблем с тези снимки, защото никой нормален човек не си държи нещата по този начин, особено ценните вещи и парите. Да, трябва да бъде разследвано. Ако има подозрения, че има незаконни суми или придобивки, това трябва да бъде проверено. Вероятно трябва да бъде проверено и кой е снимал в спалнята. Не отговарям за подобни проверки. Всички обстоятелства трябва да бъдат проверени, защото ще стане ясно дали това е истина, или не. За обществото е най-добре да се изясни този въпрос", категоричен беше Герджиков.

 

Уви, ректорът на СУ, кандидатът за президент, отказа да направи коментар за липсата на яснота около разследването на прокуратурата. То така и не се случва, не е ясно установено ли е кой е заснел кадрите, въпреки че самият Борисов посочи, че е наясно. Не ясно това лице дали е било разпитано. Всичко потъва. Герджиков е прав за едно - добре е въпросът да бъде изяснен. След това обаче самият ректор на СУ би трябвало да си отговори защо е приел подкрепата на партия, чийто лидер е замесен в подобен скандал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5062 |10.10.2021 Герджиков: ГЕРБ имат много успехи . 8| 19566 |07.10.2021 Николай Милчев за Герджиков: През цялото време се усещаше хлъзгавост, бягство от конкретика . 28| 11462 |03.10.2021 Минеков за кандидат-президента Герджиков: Падение. Духът на Аристотел срещна Винету . 10| 5649 |02.10.2021 Огнян Герджиков: Уважавам ректора на СУ кандидат, но уважавам и Румен Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads