Реклама / Ads
0| 3850 |25.08.2022 НОВИНИ

Димитър Стоянов очаква България да плати над 1 млрд. долара при арбитраж с “Газпром”

.
Страната ни може би ще плати газ, който не е получила. Очаквам, че ще платим над 1 млрд. долара.
 

Това заяви пред Нова телевизия служебният военен министър Димитър Стоянов. 

 

Той призна - има смяна на курса, но тя била към обикновения човек. 

 

“Топлината няма цвят и политически пристрастия. Говорим за диверсификация - това не значи зависимост от един или друг. Да се запазят трите канала, които съществуват в момента, е добро решение - азерски газ, втечнен газ от САЩ и руски газ. 

 

Коментарът му идва на фона на продължаващите протести под прозорците на Президентството заради намеренията на служебното правителство да се върне обратно на масата за преговори с “Газпром”. 

 

ФрогНюз припомня, че намерението си служебното правителство аргументира с неизбежност. По думите на министъра на енергетиката Росен Христов България няма друг вариант. Той отправи и остри критики към предишната власт, която е влошила драстично отношенията с Москва - факт, който ще направи бъдещи преговори много трудни. 

 

След обявените намерения на кабинета на Гълъб Донев избухна огромно недоволство. Протести под надслов "ГАZwithme" се проведоха и вчера под прозорците на "Дондуков 2". Енергийни експерти посочиха, че връщане на масата за преговори ще бъде пагубна при евентуален арбитраж и ще наклони значително везните в полза на руската компания. 

 

Стоянов коментира и катастрофата в Бургас, при който при гонка с автобус, пълен с мигранти, загинаха двама полицаи. Стана ясно, че има засилен бежански поток. Стоянов посочи, че се изпращат 300 военни на границата, които да се справят с натиска. 

 

Служебният министър на отбраната коментира още и сделката с американските изтребители F-16. По думите му договорът е проверен от предишното ръководство и на настоящото остава да изготви проект за инвестиционен разход, който да мине през разглеждане в бъдещ Министерски съвет и Народно събрание. Ако това не се случи през октомври, ще има ново забавяне, предупреди Стоянов.

 

"Ресурсът, с който разполагаме не е достатъчен. На 29 и 30 август ще се срещна с полския министър на отбраната. На 7 септември зам.-министърът на отбраната заминава за Полша. Надявам се да постигнем съгласие и да вземем тези 6 двигатели, които вече се ремонтирани, за да може да се води регулярна летателна дейност”, каза още министърът на отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2935 |23.08.2022 Очаквано софиянци взимат най-висока средна заплата, изненадата е във Врачанско . 0| 2724 |23.08.2022 Първата финансова инжекция от Плана за възстановяване се очаква през есента . 0| 2739 |20.08.2022 Димитър Илиев: В ДА „БДП“ видях пълно безхаберие. АПИ е в абсолютна безпомощност . 0| 6721 |19.08.2022 Никола Стоянов: В МИИ някои трябва да каже „Царят е гол“. Не Нинова, Методиев е бил министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads