Реклама / Ads
10| 3139 |12.01.2023 НОВИНИ

Димитър Стоянов: Военната помощ за Украйна не застрашава военните ни способности

.
Димитър Стоянов
Военният министър Димитър Стоянов посочи по БНТ, че не е тайна посещението му в Украйна, тъй като още в началото на м. декември е било предвидено. Стоянов посочи, че работната среща е свързана с решението на Народното събрание от 3-ти ноември за предоставяне на военната помощ за Украйна.
 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че посещението му в Украйна на 19-ти декември 2022г., за което се разбра от публикация в Туитър на украинския министър на отбраната Олексий Резников, е свързано с изясняването на въпроса от какъв вид военна помощ се нуждае Украйна. Тази т. нар."тайнственост" е свързана с предприетите от украинската страна мерки за сигурност, добави той.

 

По време на срещата основно е обсъдено от какво оръжие се нуждае Киев и какво от своя страна може да предостави София. Стоянов изтъкна, че е важно да се уточни и откъде можем да получим заместващи платформи. Министърът определи, че от украинската страна са поискали зенитно-ракетни комплекси и боеприпаси: "Ние обаче нямаме възможност да предоставяме тежко въоръжение, без да имаме заместващи платформи, а такива все още нямаме", посочи Стоянов.

 

Стоянов заяви, че в Министерството на отбраната е изготвен анализ какво може да бъде предоставено на Украйна, тъй като българската армия изнася онова, което Народното събрание е утвърдило по списък и нищо повече: "Всяка доставка за Украйна ще минава през Народното събрание. В никакъв случай военните ни способности не са подкопани от оказването на военна подкрепа на Украйна", подчерта военният министър. Той не уточни кога ще бъде изпратена военната помощ за Украйна, но посочи, че процесът върви в момента.

 

По повод критиките от страна на БСП и "Възраждане" към служебното правителство за изпращането на военна помощ на Украйна, той отбеляза: "Това решение на Народното събрание нямаше да мине, ако имаше солидно присъствие на левите партии в парламента, ако имаха повече депутати".

 

В отговор на въпрос дали е в лагера на т.нар. от президента Радев войнолюбци или е в другия лагер, Димитър Стоянов каза: "Аз съм от тези, които спазват законността и изпълняват решенията на Народното събрание. Това решение беше взето с голямо мнозинство. Ние все пак сме член на НАТО и на Европейския съюз и трябва да останем такива".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3206 |12.01.2023 Обвиниха мъжа, пребил жена си в столичния кв. ”Хаджи Димитър” . 3| 2997 |12.01.2023 Ако има кабинет, той ще е заради военната помощ за Украйна, смята Костадинов . 7| 3168 |09.01.2023 По искане на БСП и "Възраждане: Конституционният съд образува дело за военната помощ за Украйна . 2| 3020 |06.01.2023 Димитър Ганев: Малка е вероятността за съставяне на кабинет в рамките на третия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads