Реклама / Ads
14| 3264 |06.05.2023 НОВИНИ

Стоянов: Красива целофанова опаковка е предложението да дадем съветското оръжие на Украйна в замяна на ново

.
Красива целофанова опаковка било предложението на политиците България да даде старата съветска техника на Украйна и да получи нова в замяна.
 

Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод Деня на Българската армия. Думите бяха повторени и от заместничката му в МО Катерина Граматикова.

 

“Народното събрание гласува конкретна помощ и тя беше предоставена. През този период, в който ние сме в Министерството на отбраната само една възможност имаше да се предостави техника от сухопътни войски на Украйна и в замяна да се получи стара техника от Германия, която е свалена от въоръжение преди 15 години“, каза тя.

 

А иначе - по-рано служебният министър на отбраната не пропусна да похвали администрацията за усилията, които МО е положило през последната една година, благодарение на което родната армия посреща с по-високо самочувствие празника си. 

 

По думите му ръководството на МО не чака, а процесът по модернизацията на армията е започнат. 

 

“Очаквам до края на 2023 г. да бъдат сключени три договора – два със сухопътните ни войски и един за въздушните ни войски", добави военният министър.

 

Той подчерта, че договори за под 100 млн. лв. ще бъдат сключени по отношение на военноморските сили.

 

“Ние работим усърдно в тази посока. Нараства броят на незаетите длъжности и това е причината за оценката, която беше дадена за последния доклад. Процесът на модернизация е много забавен. 30 години Българската армия беше подценявана. Бюджетът, който е отделен за Българската армия е 1,8 от БВП. Това е малко над 3,4 млрд. лв.“, добави Стоянов.

 

По думите на военния министър за инвестиционни проекти са заделени 700 млн. лева. 

Въпросният доклад от миналата година констатира, че модернизацията на армията е в застой.Фокусът върху темата стана още по-голям в контекста на войната в Украйна и невъзможността страната ни да поддържа старата съветска военна техника. 

“Българските ВВС имат нужда от скоростно доставяне на нова техника”, заяви още Стоянов.

 

Пред Нова телевизия министърът на отбраната съобщи, че служебното правителство прави всичко възможно за поддръжката на изтребителите МиГ-29 до пристигането на американските изтребители F-16. От САЩ уверяват, че сроковете ще бъдат спазени и няколко изтребителя ще пристигнат в първите месеци на 2025 г. 

 

“Днешният парад в никакъв случай не е последният с участието на изтребителите МиГ-29”, обясни Стоянов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2828 |28.04.2023 Димитър Стоянов: Май МиГ-29 ще охраняват небето ни и през следващата година . 7| 4856 |28.04.2023 Димитров към Стоянов: Защо се отказваме от възможността за по-ниски цени на храните чрез по-евтин внос от Украйна? . 3| 2867 |25.04.2023 Стоянов: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим с вече фиксираните разходи, остава да се "играе" в приходите . 7| 2556 |20.04.2023 Стоянов: България ще разреши вноса на зърно от Украйна, ако цените на едро тръгнат нагоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads