Реклама / Ads
7| 4880 |28.04.2023 НОВИНИ

Димитров към Стоянов: Защо се отказваме от възможността за по-ниски цени на храните чрез по-евтин внос от Украйна?

.
“Защо се отказваме от истинска възможност за по-ниски цени на храните у нас чрез по-евтин внос от Украйна. Днес ще е Украйна, утре ще е Северна Македония, вдругиден ще е Албания”. С този въпрос по време на парламентарния контрол се обърна към икономическия министър Никола Стоянов депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Мартин Димитров.
 

Той подчерта, че не става дума за една, две или три, а за цели 20 стоки. 

 

“Утре по тая логика, ако има евтина стомана от страна извън ЕС, и на нея ли ще забраним вноса? Тези ограничения пряко се плащат от всички български потребители, които понасят по-високи цени. Като ограничите вноса на евтини суровини, това означава по-скъпи стоки за българските граждани”, каза Димитров. 

 

“Ограничаването на вноса на някои стоки от Украйна е мярка в подкрепа на българските производители”, отговори министър Стоянов. И припомни, че ЕС направи коридор за внос на някои стоки от Украйна, освободи ги от мито, с идеята да достигат до Африка. Но в  резултат от това през 2022 г. у нас е имало значителен ръст на вноса на селскостопански продукти от Украйна у нас - 35% от вноса на пшеница е от Украйна, 70% от вноса на слънчоглед и 80% от вноса на олио. 

 

“Украинските земеделски суровини са по-евтини от местните, но не са съобразени с някои стандарти за качество на ЕС. Това изкривява пазара и поставя родните производители в неравностойно положение. България защитава своите производители на практика с антидъмпингови мерки, иначе рискуваме фалити на част от нашите производители и след време ще ни се налага да внасяме суровини, на които сме били износители - както се случва през годините с плодовете и зеленчуците”, каза икономическият министър. 

 

По думите му, България била изненадана от едностранните забрани на някои страни (Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на украинско зърно - б.р.) и била принудена да направи същото (но Румъния не го направи и получи подкрепа от ЕК - б.р.). “При първи сигнали за покачване отново на цените ние сме готови да реагираме и забраната за конкретни продукти да падне. Очакваме в идните дни да има и общоевропейско решение, с което, разбира се, ще се съобразим”, каза Никола Стоянов. 

 

Министър изтъкна като заслуга на служебното си правителството, че инфлацията при потребителските цени от 18,7% през септември е паднала на 14% през март, а при производствените за периода февруари 2022 - февруари 2023 - от 58% на близо 9%. “Тези резултати се дължат на серия от мерки на правителството, но най-категоричните са те в енергетиката, с диверсификацията на енергийните ресурси”, каза Стоянов. И подчерта, че в предишния си мандат служебното правителство е преговаряло с “Лукойл” за овладяване на цените на бензина и дизела. Така те днес били с 25-30% по-ниски спрямо старта на служебното правителство, а в бюджета постъпили 179 млн. лв. от данъците на “Лукойл”, с които сега се финансират редица компенсаторни мерки за гражданите. 

 

Мартин Димитров опонира, че това е ефект от международните тенденции, а не от действията на кабинета. “Единственото конкретно нещо свърши предишният парламент със закона на “Демократична България” да се обявяват свободните капацитети в данъчните складове, което доведе до повече конкуренция, другото са общи пожелания и приказки, няма български принос”, каза депутатът. И отново призова министъра на икономиката и индустрията да защитава икономиката, а не да се поддава на натиска на земеделския министър. “Утре по тая логика, ако има евтина стомана от страна извън ЕС, и нейния внос ли ще забраним?”, попита Мартин Димитров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2884 |25.04.2023 Стоянов: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим с вече фиксираните разходи, остава да се "играе" в приходите . 8| 2997 |20.04.2023 Баба в Русия отнесе глоба от 40 хил. рубли, защото смятала Зеленски за красавец . 0| 2854 |20.04.2023 Социологът Боряна Димитрова: Има шанс за експертен кабинет с мандата на ПП-ДБ . 7| 2572 |20.04.2023 Стоянов: България ще разреши вноса на зърно от Украйна, ако цените на едро тръгнат нагоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads