Реклама / Ads
15| 4992 |25.09.2015 НОВИНИ

Димитров: Ще имаме нова КЗК заради горивата

.
Мартин Димитров
През този или следващия месец ще бъде избран нов състав на Комисията за защита на конкуренцията, защото старата е ограничила дейността си по отношение на горивния сектор само до писането на доклади, стана ясно от думите на депутата от РБ Мартин Димитров по БТВ.
 

„През 2011 г. в Румъния местният регулаторен орган откри картел и наложи многомилионни глоби”, посочи той. По думите му едно от предложенията е сегашните членове на КЗК да не може да бъдат преизбирани.

 

Той изнесе данни от днешния ден, според които дизелът в България е четвъртият най-скъп в Европа, а цената на бензина е на пето място. При нафтата разликата със средната са ЕС цена е 15 стотинки без данъците на литър. „Когато отклонението е спрямо средната цена, очевидно конкуренцията е изкривена”, посочи Димитров.

 

По думите му вече е станало ясно, че през 2011 г. 80% от акцизните складове за гориво са били на една фирма. С високи наеми тя може да контролира вноса. Финансовият министър Владислав Горанов е поел ангажимент да даде данни за 2015 г.  Димитров заяви, че вносът на горива у нас може да се улесни след законови промени, с които да стане възможно неизползвани обекти на държавния резерв да се превърнат в държавни акцизни складове. Освен това по идея на митниците, освен отложено плащане на акциз може да се въведе и отложено плащане на ДДС.


Депутатът обяви и че в отговор на въпрос енергийният министър Теменужка Петкова е потвърдила, че 191 млн. лева за капитала на смесеното дружество за „Южен поток” са били взети от „Газпром” и за тях се плаща лихва, въпреки че проектът би трябвало да е спрян.

 

По думите му битката с енергийната мафия не може да бъде спечелена бързо, но без съпротива срещу нея в момента щяхме да имаме АЕЦ „Белене”, която да ни струва скъпо, а да използваме едва 40% от мощностите й.


Мартин Димитров посочи, че в края на септември ще е готов окончателният доклад на американската фирма, която беше ангажирана с международното разследване по казуса „КТБ”. Той призова да стане публичен списъкът със замесените лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4353 |25.09.2015 Пл. Димитров: И ниските данъци не осветлиха сивата икономика . 1| 6206 |22.09.2015 Л. Нешков за Фрог: Имаме пострадали от катастрофата, но не губя надежда! . 16| 5664 |21.09.2015 Проф. Б. Димитров: Епископ Сионий прие бежанци в Троянския манастир . 7| 5502 |20.09.2015 Петко Димитров: Да умират всички, добре сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads