Реклама / Ads
0| 3829 |18.04.2022 НОВИНИ

Димо Гяуров: Парад в Москва на 9 май няма да има. Руснаците атакуват с бяс Мариупол

.
Димо Гяуров
”Вече е почти сигурно, че на 9 май парад няма да има, което означава, че военните действия може да се проточат много дълго. Да не стане така, че Путин да отложи празненствата си за 7 ноември”. Това заяви бившият депутат ген. Димо Гяуров.
 

"Очаквам военните действия да се концентрират в района на Донбас и да бъдат изключително кървави. Там терените са съвсем различни, равнинни. Може да се случат класически танкови сражения. Дотук Украйна демонстрира изключителни военни способности, изключителен боен дух, аз се възхищавам на украинската армия. Тя направи нещо, което никой не очакваше от нея. На руската армия се наложи да бъде прегрупирана, да се превъоръжи. Времето също пречи.

 

В последните десетина дни в Украйна вали много сериозен дъжд, кално е. В резултат на тази оперативна пауза Русия поддържа темпото на войната с изстрелване на ракети и бомбардировки. А що се отнася до тежката авиация, която бомбардира Азовстал в Мариупол, предполагам, че това там е резултат от бяс, защото няма друг начин да бъде превзет този район и Путин е решил да го изравни с тежки дълбоко проникващи бомби", каза Гяуров.


"Не съм голям оптимист за резултата от преговорите дори да бъдат подновени още утре, защото Русия не е мръднала милиметър от първоначалните си искания. Няма власт украинска, която да се съгласи да се откаже от половината си територия. Исканията са за целия Донбас и за полуострова. Останалите условия са кажи-речи приемливи. Не изключвам възможността Путин да не се е отказал от бъдещо завземане на Киев. Но това предполага една изключително дълга, мащабна и кървава война", смята той.

 

Ген. Димо Гяуров коментира ситуацията с българските моряци от кораба "Царевна", които се очаква днес да се приберат у дома, след като напуснаха плавателния съд.

 

"На мен ми се струва, че нелепостта на събитията и стечението на обстоятелствата блокираха кораба там на пристанището. Както стана ясно от думите на капитана, никой не се е опитвал да го използва като жив щит, никой не се е качвал на кораба, така че действително той беше употребен за сериозна пропаганда от руска страна. Тиражираха се версии, че са заложници, че са пленници, което са спекулации. Важното е те да се приберат живи и здрави. Това недоразумение е резултат от това, че някой се е похвалил повечко отколкото трябва, друг е бил заблуден. Нали не си мислите, че отряд командоси по време на военни действия, ще отидат там на кораба. Ако нашето разузнаване под някаква форма е участвало в цялото това нещо, което много нелепо беше наречено операция, тъй като не е операция във военния смисъл, то има приложно поле в сферата на военната дипломация. Идеята е да се създадат контакти с едната и другата страна и да се договори прозорец за безопасно извеждане на хората", коментира Гяуров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6770 |16.04.2022 Казахстан шамароса Кремъл – отказа парад за 9 май . 0| 3133 |13.04.2022 Руските агресори се готвят за парад в Мариупол на 9 май . 0| 6489 |12.04.2022 Писателката Теодора Димова: Неплатените тролове на Кремъл . 0| 7072 |08.04.2022 Димо Гяуров: Посланик Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads