Реклама / Ads
10| 3285 |05.01.2022 НОВИНИ

Дипломатът Симеон Николов: Кадровата политика в МВнР - в посока принизяване на Дипломатическата служба

.
Симеон Николов
Във връзка с появилите се публикации за политическите назначения в Дипломатическата служба след изказване на премиера, е добре да си спомним ежегодните издания на Българското дипломатическо дружество, прегледи на „Международната политика и българската дипломация” /, последният от които е за 2020 г., издателство „Изток Запад”. В последния му раздел „Състояние на българската дипломация–2020 г.” има подраздел „Кадрова политика”.
 

През годината кадровата политика на МВнР продължи да се осъществява в насока, гарантираща по-нататъшно принизяване на дипломатическата служба, на отрицателния подбор на българските задгранични представители /с малки изключения/, което дава съответното отражение върху ефективността и цялостния авторитет на българските дипломати в чужбина.


За това допринася и фактът, че в пенсионна възраст влизат вече и последните дипломати, започнали кариерното си развитие до прехода, когато на дипломацията се гледаше като на сериозна професия и се изискваше съответна култура, образование и отношение към работата. /В последно време ръководството на МВнР, което бърза да се освободи от такива кадри, е принудено да върне, на граждански договор, някои от тях поради неспособността да осигури техни заместници, които да отговарят дори и на минималните изисквания, необходима за някои длъжности./


И през 2020 г. подходът при назначаване на ръководители на българските задгранични представителства продължи в насока, за която БДД нееднократно е давало оценка в свои публично заявени позиции. Докато с известно удовлетворение може да се отбележи, че сред обявената през есента първа група такива назначения действително присъстват определен брой кариерни служители на МВнР, то както сред тази група, а особено сред последващите номинации се запазва тенденцията за разпределяне на тези постове по всевъзможни други критерии, но не такива, свързани с професионална компетентност и в явно противоречие с нормите, записани в действащия Закон за дипломатическата служба.


БДД не само реагира с позиции относно предстоящите нови посланически назначения и с декларация по повод вълната от протести срещу политиката на правителството и ротацията на посланици. През т.г. излезе от печат и книгата-сборник от статии от 12 автори от БДД под заглавие: «Накъде отива светът? Глобалният политически лабиринт през погледа на български дипломати».Там също се разглежда състоянието на българската дипломация.


В стремежа да бъдат „осветени“ странностите на кадровата политика и подбор, а от там причините за състоянието на съвременната дипломатическа служба, към ръководството на МВнР бе отправено специално запитване на основата на Закона за достъп до обществена информация. Полученият отговор е действително впечатляващ и дава възможност за широки интерпретации, основната на които е явното нежелание на ръководството на МВнР да покаже действителното състояние на кадровата ситуация и професионална адекватност в министерството. От общо почти две дузини съвсем конкретни въпроси по темата, само един единствен може да се приеме с определена степен на достоверност, а именно общият брой на българските задгранични мисии. Останалите отговори представляват административни и правни вербални упражнения, не дават никаква или подвеждаща информация, общи принципи, като някои от тях съдържат откровени неправди с отричане на очевидни и доказуеми факти. /Спестяваме детайли с цел запазване поне малко авторитета на институцията/.

 

Симеон Николов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3839 |03.01.2022 Първан Симеонов: Правителството не ”хуква през глава”, подхожда предпазливо . 9| 16710 |22.12.2021 На косъм бившият партньор на Валери Симеонов в ПП да оглави антикорупционната комисия . 0| 5148 |17.12.2021 Адв. К. Симеонов: Гешев превърна прокуратурата в хленчеща поръчкова институция . 4| 3275 |17.12.2021 Първан Симеонов: Българската политика е безвкусна манджа, всеки път я претопляме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads