Реклама / Ads
3| 3656 |07.01.2021 НОВИНИ

Директорът на ”Moderna”: Ваксината веротно ще предпазва от COVID-19 до 2 години

.
Имунитетът от ваксината срещу COVID-19 на “Moderna” вероятно може да продължи до две години. Това заяви самият директор на американската фармацевтична компания ден след като ваксината бе одобрена от европейския лекарствен регулатор.
 

Това становище обаче не е подплътено с достатъчно конкретни сведения. Стефан Бансел посочи, че ще са нужни още данни, за да може това да се твърди с пълна увереност, пишат от агенция “Ройтерс”. 


Колко продължава защитата срещу COVID-19 е въпрос, който продължава да мъчи както учените, так и регулаторите.


“Кошмарният сценария, описан в медиите през пролетта - че ваксината ще работи само за няколко месеца, вече не стои на масата”, посочи Бансел.


Директорът на “Moderna” заяви още, че компанията е на път да докаже, че разработената ваксина е ефективна и срещу новите щамове на инфекцията, регистрирани във Великобритания и Южна Африка. 


Повече за ваксината 


Според наличната до момента информация ваксината има 94.1% ефективност срещу вируса. Проучванията показват, че 11 души от 14 134 имунизирани са развили симптоми на инфекцията. 

 

Ваксината показва още и  90,9% ефикасност сред участниците, които са били с повишен риск от развитие на тежка форма на COVID-19, включително такива с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или HIV-инфекция. 


Засега ваксината не се препоръчва за деца. Такива проучвания ще има на по-късен етап. 


Имунокомпрометираните 


Данните за лица с отслабена имунна система са ограничени. Към момента няма конкретни съображения, свързани с безопасността им. Хората с отслабена имунна система могат да бъдат ваксинирани, тъй като са с повишен риск от развитие на COVID-19.


Ваксината не трябва да се прилага върху хора, алергични към някои от съставките на ваксината, описани на листовката. 


При хора, които са ваксинирани, са наблюдавани алергични реакции (свръхчувствителност). Настъпили са много малък брой случаи на анафилаксия (тежка алергична реакция). Поради това, както при всички ваксини, трябва да се осигури строго медицинско наблюдение и наличие на подходящо лечение


Бременни 


Няма доказани вредни ефекти при бременни, но данните за ваксината на “Moderna” и прилагането й върху родилки са ограничени. Няма проучвания по отношение на кърменето, но рискове не се очакват. 


Решението да се използва или не ваксината при бременни жени трябва да се вземе след задължителна консултация с медицински специалист и внимателна преценка на ползите и рисковете от това.


Нежелани реакции 

  • при повече от 1 на 10 души - болка и оток на мястото на инжектиране, умора, втрисане, повишена температура, оток или болезненост на лимфните възли под мишницата, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и повръщане; 
  • при по-малко от 1 на 10 души - зачервяване, уртикария и обрив на мястото на инжектиране;
  • при по-малко от 1 на 100 души - сърбеж на мястото на инжектиране;
  • при по-малко от 1 на 1000 души - оток на лицето, който може да засегне хора, претърпели инжекционна козметична процедура на лицето в миналото, както и слабост на мускулите на лицето едностранно (остра периферна лицева парализа);
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3095 |06.01.2021 Одобриха ваксината на ”Moderna”, има около 94,1% ефикасност . 3| 3119 |06.01.2021 Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на ”Moderna” . 11| 3326 |05.01.2021 Имунолог: Поне 1 година трябва да има имунитет от ваксината срещу COVID-19 . 12| 4018 |04.01.2021 Пулмолог: Първа доза от ваксината трябва да се постави на максимален брой хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads