Реклама / Ads
1| 2515 |23.08.2024 НОВИНИ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил в България

.
Уилям Бърнс Източник: БГНЕС
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил в България като част от необявена обиколка в Югоизточна Европа. Това съобщава Радио "Свободна Европа".
 

Бърнс пристигна в Косово, след като по-рано тази седмица спря в Босна и Херцеговина и Сърбия по време на необявено пътуване на фона на опасенията за отношенията на САЩ с Косово и руското влияние на Балканите.





На 22 август Бърнс е видян да влиза в сградата на президентството на Косово.

 

Служител на американското правителство потвърди пред Радио "Свободна Европа" по-рано тази седмица, че Бърнс е пристигнал в Сараево и се е срещнал с босненските си колеги, членове на президентството и външния министър.

 

Смята се, че преди да пристигне в Косово, Бърнс е пътувал от Сараево до Белград, България и Северна Македония. Според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24 американският военен самолет, за който се предполага, че е използван за полета на ръководителя на ЦРУ, е направил спирки в тези страни. На 22 август той е бил забелязан паркиран на ВИП изхода на международното летище в Прищина.

 

Но няма потвърждение за посещението на Бърнс в Косово нито от посолството на САЩ в Прищина, нито от косовското президентство, нито от Министерството на вътрешните работи.

 

Американският правителствен служител, който потвърди посещението на Бърнс в Сараево, заяви, че шефът на ЦРУ е в босненската столица, за да обсъди „тревожната сепаратистка реторика и действия“ на проруския президент и правителството на сръбския ентитет в Босна и Херцеговина.

Посещението на Бърнс в Косово е следствие от загрижеността за партньорството между Съединените щати и Косово, особено по отношение на справянето на правителството с въпросите, свързани със сръбското малцинство в страната.





В интервю за Косовската служба на RFE/RL миналата седмица посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър заяви, че администрацията на САЩ е била „предизвикана“ от косовския министър-председател Албин Курти и неговото правителство и „качеството на нашето партньорство не е такова, каквото бихме се надявали да бъде по някои от тези въпроси“.

 

Държавният департамент на САЩ призова Курти да се върне към „конструктивно и тясно сътрудничество“ с Вашингтон, Европейския съюз и НАТО, а Съединените щати също така настояват Косово да не отваря отново моста в Митровица поради съображения за сигурност.

 

Бърнс не се срещна с Курти, тъй като министър-председателят е в Чикаго, където участва в Националния конгрес на Демократическата партия по покана на Националния демократически институт.

 

Бившият командир на косовските сили за сигурност Кадри Кастрати заяви, че посещението на Бърнс може да е свързано с действията на Русия на Западните Балкани, където според него Москва води „хибридна война“.





Кастрати заяви, че най-голям риск от конфликт има в Босна през Република Сръбска и в Северно Косово.

 

Посещението на Бърнс показва, че ЦРУ има „достатъчно информация за усилията на Русия - чрез нейния сателит Сърбия - че тази част на Европа е изложена на риск от потенциален конфликт“, каза Кастрати. „Те дойдоха тук, за да дадат своите препоръки.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2330 |23.08.2024 Христофор Караджов: Харис дава съвсем нова посока на надпреварата . 1| 2233 |23.08.2024 Турско семейство с три малки деца катастрофира на "Тракия" . 10| 7386 |23.08.2024 Боряна Димитрова: След излизането на "черния списък", вече никой не се чуди какъв е този закон. А децата трябва да се учат да мислят . 6| 2449 |23.08.2024 Над 300 селища - на воден режим. България има тежък проблем с управлението на водите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads