Реклама / Ads
10| 8189 |18.10.2021 НОВИНИ

Директорът на ”Ученически отдих и спорт” бил с 10 бона месечна заплата, дават го на прокуратурата

.
проф. Николай Денков
Директорът на дружество ” Ученически отдих и спорт” е получавал над 10 хиляди лева месечна заплата. Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков по време на пресконференция. Той ще подаде сигнал до прокуратурата заради злоупотреби в особено големи размери.
 

Близо 8 млн. лв. са източени за фиктивни почивки на ученици в базите на дружество „Ученически отдих и спорт“ от  2019 г. до 2021 г. Това установяват проверки на звеното за вътрешен одит към Министерството на образованието и науката (МОН), проведени през последните четири месеца. Ресорният министър Николай Денков обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция за злоупотреби в особено големи размери.

 

От лятото на 2019 до лятото на тази година от „Ученически отдих и спорт“ са поискали и получили от МОН над 9 милиона лева, с които министерството доплаща близо 300 хиляди ученически нощувки, уточнява БНР.

 

При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

В Единната система за туристическа информация фигурират записи за малко над 6000  нощувки на деца в бази на дружеството . За тях обаче МОН би трябвало да преведе едва 186 хиляди лева.

 

След първия одит на МОН в дружеството през август негово ръководство признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 000 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи.

Заради споменатата „грешка“ дружеството възстановява  на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите близо 8 милиона лева.

 

„Има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответния ред“, коментира просветният министър Николай Денков.

Фиктивните резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2021 г. изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати или 10 370 лв. месечно.

 

На 16 юли тази година  възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати или 975 лв.  "на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3266 |12.10.2021 Директорът на ”Пътища”: Исканията на протестиращите са чисто икономически . 3| 3067 |05.10.2021 Калоян Паргов: Директорът на Столичния инспекторат не е милиционер, нито пазвантин . 1| 3546 |30.09.2021 Директорът на НЗОК: До момента са разкрити 88 COVID зони . 5| 3224 |08.09.2021 Директорът на „Булгаргаз“: Цените на газа в България са по-ниски от тези в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads