Реклама / Ads
5| 4163 |19.10.2023 НОВИНИ

Дисциплинарно производство срещу прокурора по "Барселонагейт" - карал служители да работят през почивните дни

.
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Източник: БГНЕС
Градският прокурор на София Илияна Кирилова е образувала дисциплинарни производства срещу прокурора по „Барселонагейт“ Стефан Христов, съобщо днес и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в изслушване пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината - накарал служители да работят през почивните дни.
 

Днешното изслушване на Сарафов е в резултат на решение на ВСС от лятото, когато бяха обсъдени казусът „Осемте джуджета“, делата срещу магистрати и политици и темата за личните проверки, извършени от прокурори от ВКП спрямо членовете на Прокурорската колегия, които инициираха процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на бившия главен прокурор Иван Гешев, пише Lex.bg.

 

Делото по "Барселонагейт" бе прекратено само преди дни. Прокуратурата не откри данни за престъпление и прекрати сагата “БарселонаГейт”. Не са намерени доказателства за пране на пари през къщата в каталунската столица - скандал, в който бе замесено името на тогавашния премиер Бойко Борисов и дълго време вълнуваше обществото, докато не потъна в дебрите на държавното обвинение. 

 

По думите на и.ф. ръководител на държавното обвинение се е злоупотребявало с извършването на лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев. Част от тези проверки са били срещу членове на ВСС.

 

"Тези проверки са резултат от хиперактивността на бившия главен прокурор. Това са проверки, възложени с негова резолюция. Подобни проверки е имало и преди, но спорадично и техният брой не е голям", каза той.

 

"Доста системни грешки са били допуснати, които сега се налага да се поправят", изтъкна Сарафов пред ВСС.

 

Какво каза Сарафов за "Осемте джуджета"?

 

Във връзка със "Осемте джуджета" и.ф. главният прокурор припомни, че има образувани седем дисциплинарни производства срещу магистрати, работили по "Осемте джуджета", има и образувано досъдебно производство по въпроса, както и още няколко дисциплинарни производства срещу прокурори заради забавяния и заради принуждаването на служители да работят през почивните дни.

 

Сарафов поясни, че са проверени срочността и ритмичността на разследването по 71 досъдебни производства срещу магистрати и политици. По 26 от тях са установени пропуски във връзка с искания за удължаване на сроковете за разследване, по 22 е констатирано неритмично разследване и по-дълги периоди, през които не са извършвани процесуално-следствени действия, по 8 не е упражнен ефективен контрол върху разследващите органи.

 

По думите на Сарафов по разпореждане на Гешев са били правени проверки на членове на съдебния съвет.

"Доста системни грешки са били допуснати, които сега се налага да се поправят", изтъкна Сарафов пред съдебните кадровици с уточнението, че обществото очаква активна работа, а не бездействие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4050 |19.10.2023 При израелски удар в Ивицата Газа е убит високопоставен лидер на ”Хамас” и членове на семейството му . 13| 4071 |19.10.2023 Денков за руските изтребители над Черно море: Начинът да се противопоставим е да повишим боеспособността на армията . 40| 26473 |19.10.2023 Манол Глишев: Започва ли Третата световна война? . 2| 4205 |19.10.2023 Британското разузнаване: Очаквайте нови украински атаки срещу Кримския мост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads