Реклама / Ads
29| 4070 |17.10.2023 НОВИНИ

Няма данни за престъпление. Има ли изненадани? Прекратиха разследването за “БарселонаГейт”

.
Никаква изненада. Прокуратурата, която в момента се ръководи временно от Борислав Сарафов, не откри данни за престъпление и прекрати сагата “БарселонаГейт”. Не са намерени доказателства за пране на пари през къщата в каталунската столица - скандал, в който бе замесено името на тогавашния премиер Бойко Борисов и дълго време вълнуваше обществото, докато не потъна в дебрите на държавното обвинение.
 

Само преди два месеца (в средата на август) разследването по “БарселонаГейт” отиде при нов прокурор, който трябваше да реши дали да се поиска имунитета на Бойко Борисов като депутат, за да му бъдат повдигнати обвинения.

 

Припомняме още, че след като делото потъна и дълго време не бе ясно какво точно се случва по него, скандалът получи нов тласък на фона на сътресения в прокуратурата преди няколко месеца. След като отношенията между Иван Гешев като главен прокурор и заместникът му в лицето на Борислав Сарафов стигнаха повратна точка, Сарафов сам обвини началника си, че държи конкретни дела на трупчета. В частност спомена БарселонаГейт, а някъде там прокуратурата започна и да работи усилено по случая - поискани бяха имунитети, преведени бяха документи и доказателства, предоставени от чужди държави. 

 

“В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Б. Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да  прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона, Кралство Испания”, посочват от прокуратурата.







Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че твърденията за самостоятелни действия на Борисов, а именно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на свидетелите Ченалова и Бакалова, не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза. 

 

При техния анализ се установява, че същите не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението по чл. 321 от НК, а именно време /периодичност/ на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които същият да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. 

 

В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни,  поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат характер на предположение и са основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство със съответните процесуални способи. Показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

 

От изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Б. Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции. От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

 

С оглед липсата на доказателства за извършено престъпление прокурорите от Софийска градска прокуратура прекратяват досъдебното производство, образувано за участие в организирана престъпна група.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3656 |17.10.2023 Украинският премиер: САЩ са отпуснали 522 млн. долара за възстановяване на енергийната система на страната . 1| 5968 |17.10.2023 Радослав Бимбалов: Спрете да наричате събитията в Израел и Украйна ”конфликт”, неуважаеми лъжеприказчици . 2| 3717 |17.10.2023 Димитър Къцарков: Големият въпрос е палестинците да се дистанцират и да кажат, че "Хамас" не е Газа . 3| 3848 |17.10.2023 От мис Европа до “кралицата” на блока: Превръща ли се в диктатор Урсула фон дер Лайен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads