Реклама / Ads
10| 6644 |27.03.2019 НОВИНИ

Джамбазки поиска Местан да бъде разследван за национално предателство

.
Лютви Местан Източник: БГНЕС
Лютви Местан трябва да бъде разследван за национално предателство. Пускам писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да разследва Лютви Местан за престъпления срещу Републиката и да носи наказателна отговорност. В България няма национални малцинства, има етнически.
 

Да ръководиш ДОСТ и да се криеш в турското посолство, това е национално предателство. Това заяви пред bTV евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки на искането на ДОСТ за признаване на национални малцинства у нас.

 

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на ДОСТ.

 

Думите на Джамбазки коментира лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан: „Не ме е страх от думите на Ангел Джамбазки. Поели сме ангажимент, че ще тръгнем по пътя на българския Нелсън Мандела - Нури Адулъ. Твърде често бивам наричан ислямизиран и тюркоезичен българин, което е обидно“.

 

„Ние бяхме подложени на етническо прочистване, това бе трагедия. Смъртта на много убити още не е възмездена“, добави той.

 

По думите на Местан се опитват да го асимилират. „Плащам десетки хиляди глоби, затова, че ползвам майчиния си език. Къде в Европа има такава дискриминация? Законът на държавата казва, че няма малцинства в България, но лидерите на партиите разчитат на гласовете на тези хора.

 

„Конституцията отрича безспорния факт, че в България има малцинства“, каза още Местан.

 

„Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена".

 

„Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута”, каза още лидерът на ДОСТ.

 

Местан опроверга съмненията, че зад инициативата на партията му стоят сили извън България.



 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6223 |25.03.2019 Джамбазки: Цветанов настъпи мотиката за втори път . 1| 4119 |23.03.2019 Марешки: Джамбазки ходи въоръжен, пази се от „феновете“ си . 4| 4585 |22.03.2019 Цачева поискала да я проверят органите, които изкараха Пеевски чист като сълза . 2| 4470 |19.03.2019 Местан: Провокация е новината, че ДОСТ се закрива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads