Реклама / Ads
1| 6958 |21.06.2017 НОВИНИ

Джелал Фаик: Дианета ни спря парите, има брожения сред имамите

.
Джелал Фаик
„Главното мюфтийство не е ДАНС, не е полиция. Не може да контролира цялостно кой какво прави. Не повече от 8 гост имама от република Турция има в момента в България. Тази информация може да се провери в Дирекцията по вероизповеданията“, заяви секретарят на главното мюфтийство Джелал Фаик.
 
„Тези пари са спрени към края на месец март от Дианета и в частност Дианет вакфъ. Когато към края на април нямаше преведени дарения към главното мюфтийство, ние потърсихме Дианета в Турция и попитахме какво се е случило. Отговорът беше, че отношенията между България и Турция са много обтегнати и по време на служебното правителство на г-н Герджиков е бил разтрогнат договора едностранно“, обясни Джелал Фаик пред BiT.

„Главно мюфтийство е една голяма превенция за навлизане на радикализирани мюсюлмани. В момента в редиците на ДАЕШ няма нито един български гражданин. Трябва да сме благодарни в момента на Турция“, подчерта Фаик. По думите му, атентаторът не подбира жертвите си по религиозен или расов признак.

„Изпратили сме два пъти писмо до премиера с призив за среща с Бойко Борисов. Все още не сме получили отговор. Призовавам вече да се вземат в ръце нещата, защото никой няма полза от нажежаването на обстановката в България“, категоричен е Фаик.

Той обясни, че информацията, която получават от районните мюфтийства, е, че има брожения между имамите и има желание да протестират в София.
„Ние няма да позволим центъра на напрежението да бъде главното мюфтийство“, подчерта секретарят на главното мюфтийство.

„Не мисля, че има заговор или конспирация да се обтегне ситуацията в България. Дори и патриотите в момента не го искат“, смята Фаик. Той коментира и че главното мюфтийство е българска институция и милее за страната. „Няма как главно мюфтийство да изнудва“, коментира той във връзка с предупрежденията от готвени протести.

„Голямата заплаха за нас е това, което се случва в момента в световен мащаб. Ако преустановим всичките си дейности като главно мюфтийство, тогава става страшно“, посочи Джелал Фаик. „Дали финансирането ще бъде от нашата държава, дали ще бъде от външни официални фондации, мисля, че ще се реши. И тогава няма да звучи заплашително, че имамите може да протестират“, посочи Фаик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9592 |21.06.2017 Съдия М. Лалов дава на съд избора на съдии за ВСС . 1| 5979 |22.06.2017 Жельо Бойчев: ГЕРБ стопира нашите законови предложения, а те нямат дори програма . 0| 8421 |22.06.2017 Съдия Янкулова е отговорът на предложението на статуквото за шеф на ВАС . 8| 10160 |08.07.2017 Простреляха ливанец в столичния кв. ”Люлин”, той бере душа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads