Реклама / Ads
0| 3327 |08.06.2022 НОВИНИ

ДКК дава ”Кинтекс” на прокуратурата

.
Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за констатирани нарушения в „Кинтекс”. Това обяви директорът на дружеството Смиляна Нитова на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията.
 

Според нея Александър Михайлов е управлявал еднолично дружеството и не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори.

Михайлов отрече и отвърна с контраобвинение. По думите му е изнасяно оръжие за Украйна за 200 млн. лева, допълва НТВ.

 

„Печалбата за първото тримесечие на тази година е около 17 пъти по-малка от тази за първото тримесечие на миналата година. Г-н Александър Михайлов твърди, че е сключил изгоден договор за „Кинтекс” на стойност 42 млн. евро - такъв не е намерен в дружеството”, подчерта изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова.

Тя уточни още, че са сключвани договори за дейност, която дублира тази на служители на дружеството. „Има сключвани договори, които преповтарят определена дейност - препокриване дейността на един граждански договор с друг такъв действащ”, посочи Нитова.

 

Директорът на ДКК обяви, че са платени над половин милион щатски долара за дейност, която е осъществена преди сключването на агентски договор. Случая тя определи като фрапантен.

„За един ден, на 20 февруари тази година, е сключен договорът, същия ден е сключено споразумение към договора, представена е проформа фактура и в едноседмичен срок сумата е платена. За услуга и дейност, извършена преди сключването на този договор”, уточни тя.

 

От проверката е установено, че за шест месеца назад всички сключвани договори не са докладвани в Съвета на директорите. „Г-н Михайлов е управлявал дружеството еднолично. Не е спазвал правилата нито на Устава на „Кинтекс” ЕАД, нито на договора за управление, нито на правилата за работа на Съвета на директорите. Не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори”, заяви Нитова.

 

Тя даде информация и за още един случай от дейността на бившето ръководство: „През този период има отказ в Египет от представителството на ВМЗ от „Кинтекс” и прехвърлено на частна фирма, където г-н Михайлов е бил на ръководна длъжност”, коментира Нитова.

Предишният директор на „Кинтекс” отрече обвиненията.

 

„Това, което предполагам, е, че се цели да се представи пред обществото, че такъв проект няма постфактум този договор да се сключи и към него да се пришие комисионер”, заяви Александър Михайлов.

 

От ДКК уверяват, че всичките документи ще стигнат до прокуратурата. А Александър Михайлов е категоричен, че ще си търси правата в съда.

„Това е поредната медийна димка. Сега пак ме плашат, за да спра да говоря, че българско оръжие чрез посредници отива в Украйна”, каза Михайлов.  

Той смята, че тиражираните причини за смяната на ръководството на ВМЗ-Сопот не са истина.

 

„Непотвърдени твърдения, които циркулират в професионални среди за скандална сделка за 200 млн. лева, която е одобрена от правителствата на Българи, Румъния и Украйна. На 4 май е изнесен трансфер за стока за 200 млн. лева. Стоката е отишла в Румъния, оказала се е негодна, наложило се е да се върне във ВМЗ за ремонт и са казали, че най-рано могат да поемат ремонта през март догодина”, заяви Михайлов.  

 

Оръжия за Украйна не се изнасят според министъра на отбраната.

„Дали има пренасочване на българско оръжия за Украйна? Мисля, че няма да как да го установим. Това, което на мен ми прави изключително лошо впечатление, е, че бивши високопоставени служители на фирми като „Кинтекс” си позволяват да изнасят в публичното пространство такава информация. Тук не коментирам дали са истина, или не”, заяви Заков.

 

Междувременно заради смяната на ръководството на ВМЗ- Сопот, служители на завода излязоха на протест. Хората искат гаранции за работните си места и заплатите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7136 |08.06.2022 Служители на МВР и ДАНС пред Фрог: Вдигнахме ръце от зам.-министър Христанов, не дава конкретика . 0| 2834 |08.06.2022 ДКК дава на прокуратурата бившето ръководство на ”Кинтекс” . 0| 2912 |08.06.2022 Не харчим повече пари, даваме ги на хората в нужда, категоричен е премиерът . 0| 2780 |07.06.2022 Превозвач предупреждава: Хлябът може да поскъпне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads