Реклама / Ads
9| 5146 |03.12.2008 НОВИНИ

Днес е международният ден на хората с увреждания

.
У нас те са повече от 0,5 млн. и всяка година на този ден техните организации поставят едни и същи въпроси - за достъпа им до образование, за наемането на работа на хората в неравностойно положение, както и проблема с достъпната архитектурна среда.
 

По този повод в 13.30 часа днес министър-председателят Сергей Станишев ще приеме представители на организациите на хора с увреждания, съобщават от правителствената информационна служба. Срещата ще се проведе в Голямата заседателна зала на Министерския съвет.

Пак по случай 3 декември - Световен ден на хората с увреждания от 11.30 ч. във видео залата на столичното 73-то СОУ „Владислав Граматик" ще се проведе „Час по приобщаване", съобщава zdrave.net. Училището се намира в кв. Гоце Делчев на ул. „Георги Измирлиев" № 2.

invalidi_bg_1.jpg  снимки Вяра Йовева

За първи път представители на неправителствени организации, държавни и общински институции, ученици и учители ще се състезават в турнир, а победителят ще е един - толерантността към „различните".Турнирът „Приобщи човече" се осъществява в рамките на Национална кампания за социално включване на роми и хора с увреждания „Различни възможности, равни права" (www.socialinclusion-bg.net), инициатива на Център за развитие на медиите - София, Център за независим живот-София и фондация „Здравето на ромите"- Сливен, както и със специалното съдействие на фондация OAK - Женева.

И на днешния 3 декември хората с увреждания имат право да искат от държавата най-вече достъп до образование, работа и достъпна архитектурна среда, съобщи БНР.

Държавата отчита 800 държавни учреждения с достъпна среда и 600 с достъпна приемна за хора с двигателни проблеми.

В бюджета за догодина ще се осигурят целево средства за достъпна среда. Пак догодина интеграционните добавки, получавани от 470 хил. души ще се увеличат след като гарантирания минимален доход стане 65 лв. 

Столична община организира от 17.00 часа тържествен концерт по случай 3-ти декември. Концертът се реализира със специалното и любезно участие на народната певица - Гуна Иванова и нейните възпитаници. Тържеството е израз на уважение и подкрепа към хората в неравностойно социално положение. Поканени са да присъстват хора с увреждания от Клубовете на инвалида и пенсионера, Заведенията за социални услуги и други в неравностойно социално положение. Събитието ще се проведе в Културен дом „Красно село", ж.к."Хиподрума. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 8829 |23.11.2008 Сергей Станишев: Не ние, а хората искат да управляваме пак . 35| 4977 |16.05.2008 Е. Масларова: Правителството е мъдро, то не обогатява себе си, а хората . 2| 4534 |10.05.2008 Пакет паникьоса хората в МОЛ- а . 10| 4966 |05.05.2008 М. Миков: МВР да си върне доверието на хората, за да се бори с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads