Реклама / Ads
0| 3774 |06.12.2017 НОВИНИ

Калоян Паргов: В Бюджет 2018 на СО трябва да залегнат конкретни политики

.
В Бюджет 2018 на Столична община задължително трябва да бъдат включени конкретни и целенасочени политики за подобряване достъпността на градската среда за децата с увреждания. Това заяви заместник-председателят на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Калоян Паргов, който е и лидер на БСП - София.
Той откри дискусия на тема "Как да направим градската среда по-добра за живот и развитие на децата с увреждания", организирана от Инициативна група от майки "Щастливо детство за специалните деца", с председател Кристина Петрова. В дискусията се включи и общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет.

"На тази дискусия беше поставен остро въпросът за грижата и отговорността на общините не само за децата, но и за всички хора с увреждания, коментира Калоян Паргов. - Надявам се, че в бюджета на Столична община, който предстои да приемем, ще залегнат не хоризонтални, а конкретни и целенасочени вертикални политики по отношение на достъпността на градската среда за хората с увреждания. И тук не говоря за централната част на София, а за крайните квартали, от които Столична община тотално е абдикирала".

Калоян Паргов коментира и втората тема, която се открои по време на дискусията. Тя засяга закриването на помощните училища след промяната на нормативната уредба. "Големият въпрос в тази ситуация е как децата с увреждания се адаптират и социализират в една нормална училищна среда, каза той. - Освен това, как се решават проблемите с тяхното приемане не само от връстниците им, но най-вече от педагогическите колективи и как учителите им помагат за адаптацията".

Според лидера на БСП - София тази толкова важна тема трябва да бъде предмет на специална конференция или семинар, в който да участват представители на всички институции и организации, имащи някакво отношение по въпроса. "Този форум трябва да бъде проведен час по-скоро, още в началото на следващата година, предложи Калоян Паргов. - И в него трябва да се включат директори, педагози, възпитатели, психолози от столичните училища, които да споделят опит и да посочат проблемите и трудностите, които срещат в работата си. Защото диалогът е най-важен. Единствено заедно можем да намерим точните и ефективни решения".

Николай Николов засегна темата за бюрокрацията в Столична община, която изключително много затруднява решаването на проблеми не само на деца, но изобщо на хора с увреждания и в неравностойно положение. "Само един пример ще посоча, каза той. - В едно от училищата в район "Красно село" все още не може да бъде изграден асансьор за трудно подвижно дете, въпреки че родителите му са намерили средства, а кметът предлага помощ и подкрепа. Изграждането на асансьора се бави вече с месеци, защото трябва да бъдат преминати 1000 процедури, разрешения, огледи и т.н. в Столична община, за да даде тя разрешението! Като цяло градската среда в София не е достъпна за хора с увреждания, с изключение на идеалния център, и в тази посока е необходима много работа. Рампи, скосени тротоари, звукова система за незрящите, рампи за инвалиди в градския транспорт... В крайните квартали няма такива "екстри" за хората с увреждания, за съжаление".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3689 |03.12.2017 Станишев в Лисабон: Ще се борим за Социална Европа на една скорост и без бюджетни ограничения . 2| 3642 |01.12.2017 БСП дава Бюджет 2018 на Конституционния съд . 4| 4252 |30.11.2017 Цветанов обвини БСП, че провокира напрежение около бюджета . 0| 3890 |30.11.2017 Хасан Адемов: Бюджетът гарантира спокойствието на управляващите, не е социален
Реклама / Ads