Реклама / Ads
1| 5047 |14.06.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция

.
БСП ще предложи в Бюджет 2019 на СО да бъдат заделени средства за изграждане на общински център за деца със специални дарби, обяви председателят на групата на социалистите в СОС.
 

Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция. Това коментира председателят на групата на БСП в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов. По негова инициатива по време на редовната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък бяха организирани изложба и благотворителен базар на картини, рисувани от деца със специални дарби или т. нар. дислексици, с помощта на именития български художник Иван Яхнаджиев. Идеята за осъществяването на благотворителното събитие в Столична община е на новия председател на Младежкото обединение към РС на БСП в "Илинден" Лин Нго, която помага за каузата на Мария Виденова, създател и управител на Агенция за социално развитие "Инсиеме". Тримата присъстваха на сесията на СОС и запознаха общинските съветници с каузата, за която работят.

 

"Когато говорим за подобни проблеми и каузи, хората лесно откликват, но трудно продължават да ги подкрепят и да се борят за реализация на целите си, коментира Калоян Паргов. - Много е важно да бъдем упорити по пътя, по който тръгваме днес с изложбата и благотворителния базар. Благодаря на колегите в СОС, че толкова бързо се отзоваха и си купиха картини. Доволен съм, че тази кауза успя да обедини всички партии в общинския съвет. И се надявам да бъдем също така обединени и в края на годината, когато БСП ще предложи в Бюджет 2019 да бъдат заделени средства за изграждане на общински център за работа с даровити деца. Вярвам, че така, както днес всички сме с отворени сърца към тези деца, така и тогава всички ще се обединим в подкрепа на това наше предложение. Защото каузата на даровитите деца не бива да бъде политизирана. Тези деца са богатство за България и трябва всички да се грижим за тях. Защото един ден със своя талант те ще бъдат част от обществения социално-икономически живот на страната ни".

 

Благодаря на Калоян Паргов, че заедно днес подарихме самочувствие на тези деца, каза именитият български жудожник Иван Яхнаджиев, който развива таланта им в изобразителното изкуство. "Децата не могат да излъжат в своите произведения в цветове, коментира още той. - Те правят и показват това, което чувстват. И всичко това, което направи днес господин Паргов заедно с останалите общински съветници, е огромен жест към всички нас".

 

Създателят и управител на Агенция за социално развитие "Инсиеме" Мария Виденова обясни, че в България в момента не съществува център за работа с деца със специални дарби. "Затова много благодаря на Калоян Паргов, че прегърна идеята и реагира толкова бързо. Нашите нужди са огромни, коментира тя. - В момента в България много самозвани специалисти в какви ли не вълшебни центрове паразитират изцяло в сферата на сивата икономика около проблематиката на тези деца. Позволяват си да ги заклеймяват. Заклеймяват ги документално с диагнози, с телкове, заклеймяват ги по начин, който е недопустим в европейска страна в 21-и век. Нашата цел е, освен да ги извадим от групата на ТЕЛК, да ги извадим и от групата на децата със специални образователни потребности, както правят в развитите страни. Много европейски държави вече са направили това, а България изостава. Затова политическата подкрепа ни е изключително необходима. Нужни са правила и контрол, необходимо е да има единен общински център, който да осигури възможност за грижа за тези деца със специални дарби или т.нар. дислексици. За тях е характерно, че имат ниски показатели в училище, но за сметка на това са с много високо IQ и голяма дарба в дадена насока. В България има огромен брой деца с високо IQ и ние трябва да ги предпазим и да им дадем възможност да се развиват".

 

Новият председател на младежката организация на БСП в район "Илинден" Лин Нго добави, че изложбата и благотворителната разпродажба на картини в Столична община е само началото на цялостна кампания в подкрепа на децата със специални дарби. "Вярвам, че можем да бъдем полезни за тази кауза, затова положихме толкова много усилия да реализираме първата крачка, коментира тя. - Сега предстои да продължим по този път. Планираме още подобни събития, за които скоро ще говорим пак. С младежите от район „Илинден“ сме се насочили към организация на различни социални кампании с помощта на нашия председател Владимир Данев, който също е общински съветник. Тепърва предстои да работим в тази сфера и да постигаме успехи".  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4619 |13.06.2018 Калоян Паргов: Политиката на управляващите в СО е печалбарство, а не решаване на проблемите с паркирането в София . 3| 5075 |09.06.2018 Калоян Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално . 6| 4875 |04.06.2018 Недоволен от съдебната система пали и пикае върху флага ни . 4| 4430 |03.06.2018 Калоян Паргов: Да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads