Реклама / Ads
5| 2517 |22.06.2024 НОВИНИ

Днес - "София Прайд" и “Шествие за Семейството”. Между тях - позицията на църквата

.
София Прайд 2024 ще се проведе днес, 22 юни, на площад Батенберг. Вратите на най-голямото събитие в подкрепа на човешките права отварят в 14:00 часа, а концертът ще започне в 16:00 часа. Мирното протестно шествие по улиците на София, което се провежда за 17-та поредна година, ще започне от площад Батенберг след 19:00 часа.
 

Поради очакваните високи температури в събота е препоръчително участниците да носят шапки и слънцезащита. Ще има осигурена достатъчно вода. През последните издания на Прайд досега инциденти не са се случвали, заради добрата координация със СДРВ и допълнителна охрана. Все пак за безопасно придвижване до събитието от Прайд препоръчват участниците да се движат на групи, без да показват аксесоари, асоциирани с ЛГБТИ+ общността, както и да използват градски транспорт или такси при придвижване до събитието и след него. Участниците в София Прайд са приканени да не провокират или отговарят по никакъв начин на провокации от хора извън шествието.





Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне едни от най-хитовите и популярни артисти в България - Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Михаела Маринова, Venci Venc’, Ирина Флорин, Ваня Щерева, рок групата Overhook, певицата YVA и украинският певец Орфи. Организаторите за втора поредна година ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди. Тази година това са певица GABÓ, трио VIVA, алтернативната Elittna, артистите Yasen и Робин, представляващи модерната поп музика в България и първата оперна певица в историята на София Прайд – Рая-Христина Вътева.

 

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. 8 успели в своята сфера професионалисти застават с лицата и имената си на билборди в София като част от кампанията. Историите им ще бъдат разказни дигитално в профилите във Фейсбук и Инстаграм на София Прайд в следващите дни.

 

Сред личностите, които се включват в кампанията, са доктор Мирослав Ангелов - лекар кардиолог, доктор Мила Бобадова - ветеринарен лекар, Драгомир Симеонов - юрист, Клемон Боло-Суков - преподавател по народни танци, Красимира Хаджииванова - съосновател на платформата “Майко Мила”, Надежда Рангелова-Бояджиева - животновъд и активист за детско здраве, Симона Методиева - социален педагог и Александър Миланов - медицински работник.





Българската православна църква изявление по повод предстоящия "София прайд"

 

В изявлението се отбелязва, че на 22 юни, когато православните християни отправят молитвен зов за своите починали близки и се молят за упокоението на душите им, за поредна година в София – градът на Божията премъдрост, ще се проведе т.нар. София прайд. В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот, пише в изявлението.

 

Посочва се, че неведнъж Светата църква е казвала, че съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода.

 

"Затова, отнасяйки се с пастирска загриженост, отговорност и отеческа любов към всички – противопоставяме се на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество", пише в изявлението, публикувано на сайта на Българската православна църква.





"Молим Всеподателя Бога, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие", завършва изявлението.

 

Контрашествие "за семейството"

 

“Шествие за Семейството” ще се проведе в София на 22-ри юни 2024 г. като част от международната инициативата "Месец на семейството". Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна политика по въпроса с демографския колапс в страната", пишат организаторите. Шествието ще се събере на площад "Александър Невски" в 10:30 ч. и ще тръгне в 11:30 часа.

 

Съорганизатор на събитието е “Консервативно общество”, представлявана от Кристиян Шкварек.

 

"Поканени са всички родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2427 |22.06.2024 Черешова Задушница e, почитаме мъртвите си близки . 0| 2629 |22.06.2024 Евро 2024: Нидерландия и Франция с нулево равенство. Ето и програма на мачовете днес . 4| 2471 |22.06.2024 Първият влак с новите вагони отпътува. "Наваксаме изоставането на ЖП транспорта" . 0| 2242 |22.06.2024 Предупреждение от първа степен: Жълт код за горещо време в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads