Реклама / Ads
2| 4313 |19.10.2023 НОВИНИ

Днес е Стефка, утре може да съм аз! Протест в Благоевград заради пребитата с метален прът 46-годишна жена

.
Източник: БГНЕС
Десетки се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в Благоевград в знак на съпричастност към жестоко пребитата на 10 октомври Стефка Терзийска.
 

Протестът бе организиран от Костадинос Козас-син на пребитата с метален прът 46-годишна жена.


Според него поръчител на жестокия побой, при който Стефка загуби едното си око, е баща му, но той все още не е разпитван. Преди две години синът пуснал жалба за заплахи срещу майка му.


В 12 ч. започна протеста – втори по ред в града, след случая „Дебора“, когато пространството пред Съдебната палата се изпълни с протестиращи граждани. Отново с плакати „Нито една повече“, а все и все излизат нови случаи на насилие.

 


.


„Има ярост в мен – колко още протести трябва да се проведат, още колко интервюта трябва да има. Ние живеем в правова държава, чиято основна идея е върховенството на закона – но за кого се грижи този закон – за нападнатите или за поръчителите и изпълнителите“, каза пред журналисти Коста Козас.
Близките на Стефка смятат, че става дума именно за поръчково нападение срещу нея. И самата тя е заявила пред медици и разследващи, че нейният бивш съпруг, с когото са разведени от 2019 г., има връзка с побоя.

 

„Той все още не е разпитван от МВР, на свобода е“, каза Козас, който не поддържа връзка с баща си от януари тази година.

 

Бившият съпруг на Стефка дори е бил в „Пирогов“ веднага след нападението. Там тя бе транспортирана по спешност от Спешния център в Благоевград. Жената е с извадено око, откъснат пръст на едната ръка, травми по крайниците и главата.


Синът допълни, че баща му е задавал въпроси за нападението на Стефка с такива подробности, които към този момент дори и полицаите не са знаели. Самите въпроси са съдържали отговори за нападението.


„Вярвам в институциите, вярвам, че полицията ще стигне до края на случая – не само до извършителя, но и до поръчителя. Но идеята е повече да не се случват такива неща!“, каза Козас.


Той заяви, че разчита на институции – на защита и незабавно и ефективно правосъдие.

 

„Майка ми за момент ще изпита облекчение, виждайки колко хора са се събрали в нейна подкрепа и хора, които искат да живеят в по-добър свят, а не са се страхуват за себе си и своите близки“, каза още Козас.


Той сподели, че лекарите правят всичко възможно да запазят зрението на другото око, но психически жената не е добре.


„Страхува се. Днес ми сподели, че цяла нощ е залостила вратата на болничната си стая със стол. Стряска се от всеки силен шум! Ние сме се събрали, защото майка ми е поредното име в един много дълъг списък, но ние искаме тя да е последната“, категоричен бе Костадинос.


За баща си той каза, че не е наясно защо все още властите не са стигнали до него, тъй като има достатъчно факти и доказателства, уличаващи го в поръчителство.


„Не мога да навлизам в детайли, заради разследването, но има мотив за нападението, който ние сме споделили пред МВР. В продължение на години имаше заплахи от страна на баща ми към майка ми и мен, към нея чрез мен. Тези заплахи са били вербални и изричани пред свидетели. Ние сме пускали жалба за заплахите преди 2 години пред прокуратурата с молба за ограничителна заповед“, каза още синът на пребитата жена.


Той уточни, че от държавното обвинение са отхвърлили жалбата поради липсата на достатъчно факти и обстоятелства за налагането на такава заповед. На бащата на Косаз е връчено предупреждение. Той е престанал да заплашва Стефка за кратко време, след което отново вербалната агресия е продължила в началото на 2023.


„Той не е силен на дела, а на думи. Надявахме се, че това са само приказки. Надявахме се, че и този случай ще спре. Ние ще се тук и ще настояваме като граждани за разплитане на случая докрай“, каза Козас.


Синът на Стефка заяви, че слухове твърдят, че 21-годишният извършител е взел 400 лв., за да извърши нападението.


„Вярвам, че всяко едно нещо има граници, дори и насилието! Това е нещо необяснимо! Ние сме шокирани от бруталността на това нападение“, завърши Костадинос Козас.

 


.


Днес от 14.30 ч. задържаният за побоя Кирил Лукаров обжалва наложената му от РС-Благоевград мярка "задържане под стража".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4510 |19.10.2023 Зам.-министърът на труда и социалната политика: България е на едно от първите места по детска бедност в ЕС . 1| 4099 |19.10.2023 ЕС присъди наградата „Сахаров“ на Махса Амини . 2| 4225 |19.10.2023 Шолц определи като ”максимално цинични“ изявленията на Путин за войната в Близкия изток . 1| 4288 |19.10.2023 Нетаняху към Сунак: "Хамас" са новите нацисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads