Реклама / Ads

0| 2815 |22.03.2022 НОВИНИ

ДНСК: Част от кейовата стена в лесопарк ”Росенец“ е изградена без строителни книжа

.
Без необходимите строителни книжа е изградено удължението на кейовата стена в лесопарк ”Росенец”. Това е установила Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Държавният строителен контрол не откри строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море.

 

С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот. От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас /СГКК/ е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г. В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

 

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът „Кейова стена“ представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с „Г“ образна форма. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

 

От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

 

В следствие на проверката ДНСК ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване обхващащо и подводната основа на имота „Кейова стена“. Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3087 |22.03.2022 Байдън: Путин е притиснат до стената. Може да използва биологично и химическо оръжие . 0| 2622 |18.03.2022 Русия: Силите на ДНР ”затягат пръстена на обсадата” около Мариупол . 3| 3363 |23.02.2022 Иван Иванов: Язовир „Бели Искър” е опасен. Ако стената се скъса, ще залее Самоков и София . 3| 2720 |14.02.2022 Сагата с подпорната стена: Инвеститорът ще иска ново разрешително
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ