Реклама / Ads

16| 6903 |15.06.2020 НОВИНИ

ДНСК признаха за гаф при строеж на комплекса ”Алепу вилидж”. Прокуратурата с опит да го спре

.
Строежа на плажа ”Алепу”
Прокуратурата е внесла протест срещу разрешението за строеж на курортен комплекс „Алепу вилидж”, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на община Созопол. Това се случва след проверка на законността на строежа, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която установява предходно разрешително, което е само за укрепване на свлачището.

След поредния обществен скандал заради застрояването на Черноморието ни, на 5 юни 2020 г. ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж“ и да представи обобщен доклад.

 

Припомняме, че премимерът Бойко Борисов само преди 10 дни заяви пред БНТ, че на Алепу няма да се строи комплекс, а в тези клетки ще гнездят птички. Думите му бяха директно към шефа на ДНСК Иван Несторов.

"Изпратих вчера (4.06. - б.р.) директора на ДНСК Несторов и му казах тази вечер да ме гледа, важно е какво ще кажа сега. Този първи етап е подпорна стена, а втората част, която най-вероятно няма да се строи, ще е хотел. Те казват, че не е хотел, спряно е свлачището и това е едно прекрасно местообитание за птици. Не може да мине това", бе категоричен още министър-председателят.

 

Становището на  ВАП е, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила първо разрешение за строеж (РС), което е сам за укрепване на свлачището не подлежи на отмяна съобразно ЗУТ. Заключението на прокуратурата е, че всяко следващо РС, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.  По тези съображения,  Окръжна прокуратура – Бургас е внесла в Административения съд протест да се обяви за нищожно, разрешение за строеж 10.09.2018 г. на името на „Алепу вилидж" издадено от главен архитект на община Созопол за курортен комплекс „Алепу вилидж" (етапно строителство).

Протестът следва да спре и изпълнението на разрешителното за строеж.

 

В получения от ДНСК доклад се сочи, че от главния архитект на Община Созопол първо е издадено разрешение за строеж (РС) на 26.02.2018 г. за „укрепване на свлачище" в м. „Алепу", землище на гр. Созопол, на името на „Алепу вилидж".

 

Шест месеца по-късно, с нотариално заверена декларация от 28.08.2018г., възложителят декларирал, че това РС, няма да бъде използвано от него, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване на комплекса. Следва ново заявление за разрешително за строеж  от „Алепу вилидж", което главният архитект на община Созопол издава с дата 10.09.2018г. на същото дружество, но вече за курортен комплекс „Алепу вилидж“, като първия етап е „укрепване на свлачище", а втория - „курортен комплекс" – подземна и надземна част. Строежът е определен като строеж първа категория.  След съответни административни процедури, РС от 10.09.2018 г. е влязло в сила на 27.09.2018 г. като по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение.

 

От проверката на ДНСК става ясно, че на 10.10.2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая, информират от държавното обвинение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 5783 |09.06.2020 Фирмата на мъжа на Захариева: Законността на строежа не е от нашите компетенции . 15| 4782 |08.06.2020 ВАП сезира ДНСК и еко министерството заради строеж край Свети Влас . 2| 4234 |05.06.2020 ВАП нареди на ДНСК обстойна проверка на строежа край Алепу . 6| 5252 |05.06.2020 Камарата на геодезистите: Гавра със закона е строежът край Алепу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ