Реклама / Ads
12| 3397 |23.04.2023 НОВИНИ

Д. Добрев с позиция различна от ГЕРБ: Против съм за правителство с ПП-ДБ

.
Делян Добрев
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма също се обяви в ефира на националното радио срещу кабинет с ”Продължаваме промяната”. Той уточни, че това е личната му позиция. ”Промяната” в последните 2 години поръчваха, ядоха и пиха, и сега изведнъж дойде сметката от Министерството на финансите. Сега те първо се опитват да намерят грешка в тази сметка, което няма да се случи. В последствие като видят, че сметката е правилна, ще започнат да се скатават”.
 

Депутатът от ГЕРБ уточни, че официалната позиция на партията е да направи всичко възможно за коалиция между първите две сили в парламента в името на стабилно мнозинство, което да извади държавата от кризата. Той не вижда как ПП/ДБ биха могли да очакват подкрепа от ГЕРБ за втория мандат, не приемат създаването на такова стабилно мнозинство. Според Добрев не е възможно също ГЕРБ да подкрепи предложен от ПП/ДБ формат на правителство без политически лица.

 

По думите му, дори да има коалиционно правителство, ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет. "Тази сметка, която я получихме от Министерството на финансите (МФ), ще ни се стори като детска игра в сравнение с това, което ще се случва оттук нататък", заяви той.

 

Във връзка с проектобюджета на служебния кабинет бившият икономически министър коментира: "Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е прекалено оптимистичен, защото той залага прогноза за икономически растеж от 1,8%. Имаме прогноза на БНБ от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият растеж на България ще бъде между 0,4 и 1,4%, някъде посредата."


Служебното правителство сякаш е обидено на политическите партии

Според ГЕРБ очакваният дефицит ще бъде много повече от 6,4%, защото приходната част няма да е каквато МФ предвижда. "Първо трябва да видим този бюджет. Ако наистина дефицитът е 6,4%, това означава, че трябва да забравим за еврозоната и трябва да започнем да се притесняваме за финансовата стабилност на държавата. Всеки дефицит над 3% означава дългова спирала, теглене на десетки милиарди нови задължения за държавата и означава гръцки сценарий", отбеляза Добрев.

 

По думите му, ако не се вземат мерки, наистина има опасност за финансите на държавата и за гръцки сценарий. "Ако се предприемат действия, може и да се спаси положението. Лошото е, че тези, които доведоха държавата до тази ситуация, сега сякаш се скриха и избягват да коментират", уточни той.

 

Делян Добрев също така не е съгласен да се вдигат данъците. "И самият Асен Василев е против да ги вдигаме", заяви той. "Ако вдигнем данъците, проблем няма да имаме. Обаче ако вдигнем данъците, това означава да забавим икономическия растеж на държавата, означава да натоварим бизнеса", посочи депутатът от ГЕРБ. "Само споменаването на възможността да обложим печалбите на всички фирми с 33%, вреди на бюджета. Фирмите, чувайки тази заплаха, масово ще започнат да крият резултата - и за миналата година, и за тази година. Самата идея да обложим свръхпечалбата на всички фирми вреди", смята Добрев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2907 |21.04.2023 ИТН казаха на Радев, че ще са опозиция, ако има кабинет с първите два мандата . 15| 3107 |21.04.2023 Радев към „Възраждане“: Заявихте, че ще бъдете опозиция в 49-ото НС. Костадинов: Не, готови сме да управляваме . 2| 2695 |19.04.2023 Денков: Не, няма да има промяна в позицията на ПП-ДБ за кабинет с мандат на ГЕРБ . 1| 2615 |19.04.2023 Хамид Хамид: Засега ДПС е опозиция на сформираното ад хок мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads