Реклама / Ads
14| 3324 |22.12.2020 НОВИНИ

”Добрият съсед България” ще помогне на РСМ с ваксини срещу COVID-19

.
Източник: БГНЕС
България е готова да помогне с ваксини срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани. Това стана ясно от правителственото заседание днес.
 

Допълнителни 105 милиона за закупуване на ваксини ще бъдат отпуснати от кабинета, стана ясно днес. Ще се проучат възможностите за осигуряване на ваксини и за страните от Западните Балкани и Източното партньорство, след като българските потребности бъдат обезпечени. Приоритет ще имат Република Северна Македония.


“Предайте много поздрави на колегите в Република Северна Македония, на всички наши приятели, правим го с най-чисто сърце и без никакви задкусилия. Точно обратното - правим го за здравето и живота на нашите най-близки съседи. Надявам се, че и в следващата година ще намерим заедно с колегата Каракачанов, Захариева и всички останали необходимите решения, за да върви Република Северна Македония по пътя на ЕС, както я подкрепихме и за НАТО, така че нищо фатално не се е случило, въпрос на политическа воля и от двете страни да стигнем дотам", заяви премиера Борисов пред здравният министър на Скопие Венко Филипче. 


Новината за помощта от “добрия съсед България” идва на фона на обтегнати отношения между София и Скопие заради историческите спорове и обвиненията за неспазване на Договора за добросъседство, подписан през 2017 г. 


ФрогНюз припомня, че страната ни взе решение да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяване, с което блокира пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз. Брюксел не реагира добре на решението, тъй като това е част от основните приоритети на блока - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Освен това, именно започването на преговори бе и сред приоритетите на германското председателство на Съвета на ЕС. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3926 |07.12.2020 ”Републиканци за България”: Електронното управление - докога ще е само пожелателно? . 30| 6100 |05.12.2020 Адв. Хаджигенов: Европарламентът работи по темата ”България”, дали сме данни за корупция . 0| 3573 |04.12.2020 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ”ЧЕЗ Разпределение България” АД, за периода 07.12-11.12.2020 г. . 9| 4483 |02.12.2020 Адв. Диан Иванов е избран за председател на Контролния съвет на ПП ”Републиканци за България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads