Реклама / Ads
6| 3695 |17.07.2024 НОВИНИ

Доброволец от сърцето на огъня за ФрогНюз: Най-емоционално беше извеждането на възрастните хора от домовете им

.
Източник: “Спасителен Клуб за Бъдеще”
"Това беше първи пожар, в който взимам участие. Беше много видимо как през деня се разраства, а вечерта става по-слаб".
 

"Най-емоционално беше, когато трябваше да евакуираме частично село Михилци, наложи се извеждаме възрастни хора от домовете им. Няма как да ви представя емоцията, която изпитах аз, как се налагаше да обясняваме на тези баби, че трябва да напуснат селото". 


"За щастие опасността там премина, тъй като бяха направили добри просеки и за щастие хората се върнаха по домовете си". 







Това каза за ФрогНюз Христо Дженков, доброволец от “Спасителен Клуб за Бъдеще”.

 

“Ние сме обучени и продължаваме да се обучаваме, да пазим първо себе си и след това да бъдем полезни на останалите. Ние сме доброволно формирование, не сме ситуационни доброволци. Всички от нашия клуб са изкарали обучение към пожарната и добре знаехме какво да очакваме от страна пожарникарите и каква точно ще е нашата роля. Знаехме какво да правим и какво да не правим. Подчертавам го, защото ако не знаем какво да правим, ще се наложи да спасяват нас, вместо гората. В трите дни, в които участвахме, нямаше ситуация, в която да се налага лекарска помощ”.


“Това не значи, че няма нужда от ситуационни доброволци, но с тях пожарната трябва да има много ясна тактика как да действа и да ги насочва какво да не правят”.


По повод пострадалия тежко 19-годишен доброволец, Джеков каза:


“Това момче не е от доброволен клуб, от формирование. Не казвам, че ние не можем да пострадаме, но когато работим, сме минимум по двама човека, никой не действа самостоятелно, работи се в екип, освен това сме добре екипирани”.


“Това, че допълнително се включват хора е много полезно, местните познават района, но работата трябва да е много добре премерена, защото тези хора не са преминали обучение”. 


Организацията


Доброволецът подчерта, че пожарникарите са добре подготвени и си вършат работата отлично:


“Най-важна е комуникацията на пожарникарите с всички нас - доброволците. В дните, в които участвах от доброволческия клуб бяхме 6 човека, разделени на 3 двойки и имахме постоянна връзка с радиостанция помежду си, защото в определени моменти се наложи двама от групата да са на различни места, в определен момент бяхме отделени на 3 двойки и комуникацията ни се случваше само през радиостанцията”.


“В един момент бяхме 30 доброволци и пожарникарите нямаше как да знаят във всеки един момент кой къде е”. 


“Отново искам да подчертая, че който участва, трябва да е обучен, защото колкото повече са обучените, толкова по-ползотворна ще е работата ни. На място бяхме доброволци от Пловдив, Карлово, Хисаря”.







"В село Михилци, където бях аз имаше няколко доброволни формирования, от нашия ситуационен клуб дойдоха и хора от София”.


Причина за пожарите


Според Христо Дженков, основната причина за пожарите у нас е липсата на гражданска култура.


“Дали пожарът е умишлен, не мога да кажа, нека разследващите си свършат работата. Без да обвинявам някого, искам да споделя, че в първия ден, в който бяхме в с. Михилци, за дежурния пожарникар, който беше приел сигналите, нямаше съмнение, че пожарът е умишлен, защото и трите сигнала са били получени в рамките на четвърт час, което е много малко време, случили са се почти едновременно”. 







“Относно село Отец Паисиево, там има човек от нашата група, който има имот. Той беше много изненадан, каза: “Как така, аз като тръгнах в 12 часа там нямаше нищо?”


“От чисто човешки план, вероятно и вие сте виждали хора, които изхвърлят фасове къде ли не. Относно това кой какви интереси има, не мога да си позволя да коментирам. Мога само да кажа, че когато тези ситуации са причинени умишлено, според мен наказанието трябва да бъде много сериозно”.


“Трябва да се има предвид, че държавата вкарва много ресурс в гасенето на пожарите, участват много доброволци като нас, които реално могат да правят нещо друго, много по-полезно с времето си. Отделно, за да се възстанови природата, трябва да се вложи допълнителен ресурс, за имотите дори не искам да говоря”. 


“Трябва да имаме предвид, че подобни пожари ще има всяка година. При такива горещи и сухи периоди те много бързо се разрастват и правят всякакви поразии”, допълни Дженков.


"Отново искам да подчертая, че колкото повече обучени доброволци има, толкова по-добре ще се справяме. Това е сериозен проблем, в който всички трябва да участваме, за да може тези пожари да се случват по-рядко и да се справяме по-добре с тях". 


"Ние като хора трябва да сме непреклонни, не трябва по никакъв повод да се пали огън в рисковите месеци. Не трябва дори и скара да си правим в планината. На никой не трябва да му минава през ум да си хвърли цигарата". 





"Пожарникарите си вършат много добре работата. Познавам някои от тях и мога да кажа, че съм впечатлен, професионалисти са. Мога да кажа също, че в област Пловдив държавата има техника, която върши работа, но изисква време. И целият този ресурс заминава заради това, че определени хора имат интереси или са проявили немарливост", подчерта доброволецът

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2190 |17.07.2024 Американски сенатор, громил корупцията в България, е осъден за подкупи и изнудвания . 8| 3875 |17.07.2024 Ген.-майор Златко Златев за ФрогНюз: Трябват ни поне 4 вертолета. Сещаме се за пожарите, когато вече горят . 1| 2186 |17.07.2024 НСИ: Нараства броят на фирмите в несъстоятелност . 6| 2169 |17.07.2024 Хутите не прощават и на Кремъл! Удариха два танкера с руски петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads