Реклама / Ads
8| 4949 |20.06.2010 НОВИНИ

Догодина данъците скачат

.
Данъците догодина може и да се вдигнат, стана ясно вчера от изказване на шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, съобщи “24 часа”.
 

През есента ще се обсъжда дали тежестта да се преразпредели от косвените към преките данъци, обясни пред Дарик радио депутатката от ГЕРБ. Залагането основно на косвените не може да работи ефективно, когато икономиката е в криза.

"Може би ще се наложи вдигане на данъците. Детайлният анализ трябва да каже, ако се стигне изобщо до това, кои са те", допълни Стоянова.

Готвят се три варианта - да се вдигне само корпоративният, да се повиши и плоският върху доходите, но с необлагаем минимум, или да се върне прогресивното облагане.

През есента ще се дискутира преразпределение на част от данъчната тежест към преки данъци, обяви вчера шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.
Като основание тя посочи 2008 г., когато сме имали висок БВП и събираемост. Но 87% от БВП бяха формирани от внос, уточни Стоянова. "Сега очакваме 56%. При ориентирана към косвени данъци като акцизи и ДДС система е явно, че в ситуация на криза има обективен срив на постъпленията", допълни депутатката от ГЕРБ.
Според нея решението дали ще бъдат вдигани данъците ще бъде взето, когато стане ясно дали при тази структура и ниво на данъчната ни система ще можем през 2011-2012 г. да покриваме разходите.
Стоянова каза още, че в Европа няма по-ниска ставка на плоския данък от нашите 10%. По думите й в Словакия ставката е 14 на сто и било въпрос на разчети дали и в България трябва да се достигне този процент. Данъкът върху имотите също бил много нисък.
Според запознати във финансовото министерство имало разработени три варианта за данъците. Единият предвиждал да се вдигне само данък печалба, който сега също е 10%.
Другият вариант предвиждал по-висок плосък данък, но с въвеждане на необлагаем минимум. Третата възможност е връщането на прогресивното облагане на доходите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4732 |17.06.2010 Мюсюлмани скачат на протест в 23 града . 22| 5408 |31.05.2010 Живо месо щяло да се реже догодина . 10| 5336 |29.05.2010 С. Дянков: Данък богатство ще има от догодина . 21| 5151 |28.05.2010 Пловдивчани скачат срещу Дянков, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads